Na hlavný obsah

Blíži sa legendárny festival Oktoberfest v Mníchove. Návštevníci sa musia pripraviť na novinky pred vstupom

Na festivale sprísňujú bezpečnostné opatrenia.

Blíži sa legendárny festival Oktoberfest v Mníchove. Návštevníci sa musia pripraviť na novinky pred vstupom
Archívna snímka - Oktoberfest v nemeckom Mníchove. Foto: TASR/dpa

Milióny návštevníkov mníchovského pivného festivalu Oktoberfest, ktorý v bavorskej metropole začne o osem dní, sa musia prvýkrát pripraviť na náhodné vstupné kontroly a na prípadné prehliadky s detektorom kovov.

Vo štvrtok to denníku Münchner Merkur povedal šéf pivného sviatku Clemens Baumgärtner. Dôvodom sú sprísnené bezpečnostné opatrenia po teroristickom útoku nožom v Solingene a tiež po septembrovom teroristickom útoku v Mníchove. Cieľom streľby bol vtedy izraelský generálny konzulát a Dokumentačné centrum histórie nacizmu.

„Lúka je už teraz veľmi dobre zabezpečená slávnosť. Ale keďže chceme najvyššiu bezpečnosť, tak pri vstupe na Lúku nasadíme ručné detektory kovov. Budeme ich používať náhodne a v prípade podozrenia,“ povedal Baumgärtner. Oktoberfestu sa bežne hovorí Lúka, pretože slávnosť sa koná na Tereziánskej lúke neďaleko mníchovskej hlavnej stanice.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann podľa agentúry DPA uviedol, že bavorské úrady nemajú žiadne informácie o tom, že by Oktoberfestu hrozilo nejaké konkrétne nebezpečenstvo. Všeobecne je ale riziko islamistického terorizmu vysoké.

Dejiny festivalu

Prístup na Oktoberfest bol doteraz bez bezpečnostných kontrol, pri vstupoch však aj v minulosti stála ochranka. Už roky nie je možné až k dejisku festivalu prísť autom. Okolie je z preventívnych dôvodov uzavreté a do zóny môžu vojsť len miestni obyvatelia.

Oktoberfest, ktorý vlani navštívilo 7,2 milióna ľudí a ktorý Mníchov označuje za najväčší festival na svete, sa tento rok začne 21. septembra a potrvá do 6. októbra. V sobotu 21. septembra ho na pravé poludnie tradičným narazením prvého suda v obrovskom festivalovom stane rodiny Schottenhamelovcov začne mníchovský primátor Dieter Reiter.

Začiatok festivalu spadá do októbra 1810. Bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská vtedy po svadbe usporiadali pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom.

Podujatie malo úspech a začalo sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj po tom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september. Tento rok to bude 189. ročník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet