Na hlavný obsah

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa po 30 rokoch pre chýbajúce financie nekonali. Rezort kultúry s nimi nekomunikuje

Ohrozené sú aj ďalšie projekty z grantu Obnovme si svoj dom.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa po 30 rokoch pre chýbajúce financie nekonali. Rezort kultúry s nimi nekomunikuje
Na snímke Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici. Foto: STVR

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) neboli. Mali byť v septembri. Po 30 rokoch ich organizátori museli zrušiť. Ministerstvo kultúry s nimi nekomunikuje. Na ich usporiadanie peniaze nevyčlenilo.

Budova bývalej radnice v Banskej Bystrici Pretórium bola postavená po roku 1500. Jej veža poskytuje nádherné pohľady na mesto zo všetkých svetových strán. Stredoslovenská galéria sprístupňuje vežu verejnosti počas Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tento rok zostane zatvorená.

„Nebude sprístupnená práve preto, že tieto dni sa nekonajú aj niektoré ďalšie akcie, ktoré mali byť, tak sú limitované,“ uviedla riaditeľka Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici.

Podujatie sa od roku 1993 konalo každoročne v septembri. Tentoraz organizátori nedostali na jeho realizáciu peniaze z ministerstva kultúry z grantu Obnovme si svoj dom.

Prečo sa nekonali Dni európskeho kultúrneho dedičstva zisťovali v Správach z regiónov redaktori Jakub Horáček a Alexander Ernest a Miriam Dobrotová:

„Ministerstvo poverilo dve organizácie, ktorými sú ICOMOS Slovensko a Združenie historických miest Slovenska. Napriek tomu nevyčlenilo túto drobnú zanedbateľnú čiastku od päť do osemtisíc eur, ktorá bola každý rok uvoľnená na to, aby mohli toto podujatie aj zorganizovať,“ ozrejmil spoluorganizátor DEKD na Slovensku Michal Hrčka.

„Nie je to šťastné. Ale presne kvalifikovane na to neviem odpovedať,“ reagoval predseda výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

O vysvetlenie, prečo ministerstvo kultúry nepodporilo DEKD, sme rezort požiadali viackrát – telefonicky aj mailom. Odpovede sme sa ani po urgenciách nedočkali.

„V rámci kultúrnej diplomacie to na nás nevrhá dobré svetlo. A žiadal som o stretnutie na ministerstve kultúry, kde sa osobne budem dožadovať informácií,“ povedal poslanec NR SR a člen výboru pre kultúru a médiá Roman Malatinec (Hlas-SD).

Ohrozené sú aj ďalšie projekty z grantu Obnovme si svoj dom. „Napriek tomu, že táto schéma mala byť vypísaná už v roku 2023, dodnes vlastne ministerstvo nevedelo tieto projekty vyhodnotiť. Radikálne znížilo alokáciu finančných prostriedkov a v niektorých častiach ani nevypísalo výzvy,“ upozornila poslankyňa NR SR a podpredsedníčka výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Dni európskeho kultúrneho dedičstva organizuje spolu 50 štátov Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny