Na hlavný obsah

Na územie štátov NATO dopadli úlomky ruských dronov. Podľa bezpečnostného analytika by mala nasledovať odpoveď

Podľa medzinárodného práva sa to však za útok nepovažuje.

Na územie štátov NATO dopadli úlomky ruských dronov. Podľa bezpečnostného analytika by mala nasledovať odpoveď
Ilustračná snímka ukrajinských vojakov s dronom. Foto: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Za východnú hranicu Severoatlantickej aliancie (NATO) dopadli cez víkend trosky dronov, čím sa narušil vzdušný priestor Rumunska aj Lotyšska.

Analytik hovorí, že z vojenského hľadiska by mala nasledovať odpoveď. Štáty Aliancie by sa mali zapojiť do protivzdušnej obrany Ukrajiny. Podľa medzinárodného práva sa dopad trosiek za útok na členský štát nepovažuje.

Z vojenského hľadiska je situácia jasná

Rumunsko vyslalo na monitorovanie útoku dronom, ktorý vstúpil do národného vzdušného priestoru, dve stíhačky F-16. Obyvatelia dvoch okresov na juhovýchode krajiny dostali varovanie, aby si našli úkryt. Bezpečnostný analytik Lukáš Visingr hovorí, že z vojenského hľadiska je situácia jasná.

„Krajiny NATO by sa mali nejakým spôsobom zapojiť do protivzdušnej obrany Ukrajiny, ako sa o tom už dlhšiu dobu diskutuje. Napríklad formou vytvorenia nejakej bezletovej zóny alebo rozmiestnením svojich systémov protivzdušnej obrany na Ukrajine. Tým by tie systémy mohli pomôcť brániť Ukrajinu,“ vysvetlil analytik.

Rumunskí zákonodarcovia by mali údajne ešte v tomto volebnom období schváliť zákon, ktorý by umožňoval zostreliť drony prenikajúce do vzdušného priestoru krajiny v časoch mieru.

„Všetky štáty na východnej hranici NATO, čiže od Fínska na sever až po Bulharsko na juhu, sú súčasťou systému NATINAMDS, to je spoločný aliančný systém ochrany vzdušného priestoru s tým, že každá z jednotlivých krajín si za obranu svojho vzdušného priestoru primárne zodpovedá sama,“ priblížil vojenský analytik Adam Potočňák.

Nepovažuje sa to hneď za útok

Ruské útoky na rumunskom území pozdĺž Dunaja neďaleko ukrajinských riečnych prístavov nie sú nič prekvapivé, hovoria pozorovatelia. Avšak trosky dronu na lotyšskom území, ktorý priletel podľa rezortu obrany z Bieloruska, sú neobvyklé.

Odborník na medzinárodné právo Lukáš Mareček pripomína, že dopad cudzieho dronu na územie štátu sa nepovažuje hneď za útok.

„Čo sa týka aktivácie článku 5 Washingtonskej zmluvy, Zmluvy o NATO, tak tam sa vyžaduje, aby došlo k ozbrojenému útoku. Toto je skôr nejaký akcidentálny, teda náhodný dopad,“ uviedol Mareček.

V prípade Lotyšska išlo pravdepodobne o špionážny dron. Šéf ukrajinskej diplomacie Andrij Sybiha na sociálnej sieti X označil víkendové incidenty za pripomienku toho, že agresívne akcie Moskvy presahujú hranice Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál