Na hlavný obsah

Odsúdený expolicajt Pavol Vorobjov o svoj majetok napokon nepríde, rozhodol o tom súd

V minulosti nezákonne lustroval politikov či novinárov.

Odsúdený expolicajt Pavol Vorobjov o svoj majetok napokon nepríde, rozhodol o tom súd
Na snímke expolicajt Pavol Vorobjov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bývalý policajt Pavol Vorobjov, odsúdený z viacerých trestných činov v kauze Očistec, o svoj dom napokon nepríde. V minulosti sa priznal k trestnej činnosti.

Súd mu vymeral dva roky väzenia a prepadnutie majetku za 100-tisíc eur. Expolicajt požiadal o zrušenie časti verdiktu. Nový peňažný trest dostal vo výške 15-tisíc eur.

Bývalý riaditeľ finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavol Vorobjov v minulosti nezákonne lustroval politikov či novinárov, medzi nimi napríklad aj Jána Kuciaka.

Súdnemu procesu s expolicajtom Pavlom Vorobjovom sa v Správach z regiónov venoval redaktor Slovenskej televízie Marek Pivoluska:

Vinný je aj z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny či brania úplatkov. K trestnej činnosti sa priznal a dostal napokon len dva roky väzenia. Mal mu prepadnúť aj majetok. Ústavný súd ale ešte vlani rozhodol, že prepadnutie majetku je v rozpore s ústavou. Preto Vorobjov požiadal o zrušenie trestu.

„Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici po povolení obnovy konania opätovne rozhodol o treste pre už odsúdeného Pavla Vorobjova. Vzhľadom na to, že pri povolení obnovy konania sa zrušil len výrok o treste, na hlavnom pojednávaní súd pri nezmenenom výroku o vine uložil odsúdenému úhrnný trest odňatia slobody vo výmere dva roky, ako aj peňažný trest vo výške 15-tisíc eur,“ priblížila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Lehota na vyjadrenie sa k rozsudku

Prokurátor navrhol, aby zaplatil 12-tisíc eur. Sudca však zohľadnil rozsiahlu trestnú činnosť expolicajta ako aj peniaze získané z nelegálnej činnosti a sumu zvýšil na 15-tisíc eur.

„Rozhodnutie súdu bolo v intenciách môjho návrhu. Preto som sa po vyhlásení rozsudku aj vzdal práva podania opravného prostriedku,“ uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Marek Kostor.

„Akceptovali sme pôvodné rozhodnutie o výške trestu. Pri peňažnom treste sme boli názoru, že neprichádza do úvahy. Peňažný trest sa totiž vždy ukladá spolu s náhradným trestom odňatia slobody. V prípade jeho nezaplatenia by došlo k zhoršeniu situácie v neprospech odsúdeného, keďže by nastúpil na výkon ďalšieho trestu,“ vysvetlila obhajkyňa Pavla Vorobjova Michaela Gáborík.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Expolicajt si ponechal 15-dňovú lehotu na vyjadrenie sa k prípadnému odvolaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny