Na hlavný obsah

Poslancov čaká po letnej pauze nabitý program. Opozícia chce odvolávať ministrov, koalícia zasa M. Šimečku

Voľba predsedu Národnej rady SR sa odsúva.

Poslancov čaká po letnej pauze nabitý program. Opozícia chce odvolávať ministrov, koalícia zasa M. Šimečku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

V utorok (10. 9.) sa po letnej prestávke začne riadna schôdza parlamentu. Poslancov čaká vyše 120 bodov, medzi nimi aj opozičné návrhy na odvolanie ministrov a koaličný návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu.

Voľba predsedu Národnej rady SR sa odsúva. Kým opozícia očakáva chaos, koalícia trvá na tom, že nájde zhodu a ostane jednotná.

Koaliční lídri stále nie sú dohodnutí na niektorých poslaneckých návrhoch. Verejnosť si zatiaľ vypočula len kritiku, že jedna koaličná strana zasahuje do právomocí ministerstiev druhého partnera. To, či zákony prejdú schvaľovacím procesom, zostáva otázne.

„Nešlo o žiadne výčitky, čo sa týka zásahov zákonov do jednotlivých rezortov. Skôr počkáme so zákonmi, ktoré výrazným spôsobom ovplyvnia financie a rozpočet,“ uviedol poslanec NR SR Rudolf Huliak (SNS).

„Neviem, prečo by sme na to vôbec mali strácať čas, pokiaľ na to nie je vôľa vládnej väčšiny ako celku. To sú niektoré z nich také šialenosti, ktoré idú proti našim záväzkom voči Európskej únii, proti základným aj ústavným veciam. A hlavne to je iba preto, lebo Andrej Danko zúfalo potrebuje pozornosť,“ myslí si podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS).

„Je vytvorená samostatná pracovná skupina, jednak na všetky otvorené nominácie, ktoré v parlamente sú, a jednak na všetky zákony, ktoré do parlamentu idú. Zajtra by mala prejsť takáto debata a potom vás budeme informovať o tom, čo sa na rokovanie dostane, čo sa z parlamentu stiahne,“ priblížil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Prvej schôdze NR SR po prázdninovej pauze sa v Správach venovala Katarína Wildová:

Opozičný kandidát na predsedu NR SR

„Presne taký, ako začína byť chaos v krajine, tak ten chaos je v NR SR. My sme dostali nejaký program, takže podľa toho, čo som počul, bude opäť menený, budú sťahované zákony, pridávané, nebude voľba predsedu NR SR,“ reagoval poslanec Branislav Gröhling (SaS).

Opozícia však plánuje diskusiu o voľbe predsedu parlamentu v pléne otvoriť. Dokonca uvažuje nad vlastným kandidátom.

„Keď sa spojí celá opozícia bude mať 71 hlasov a stačí iba 5 hlasov a mali by sme dobrého kandidáta. Ja si tam viem predstaviť pána Františka Mikloška z KDH. Je to naozaj človek, ktorý má históriu, hodnoty, ktorý vie reprezentovať NR SR. A keď si porovnáte pána Danka, je to absolútne neporovnateľné,“ dodal Gröhling.

„Toto je seriózna debata, nie nejaké rozprávky, s ktorými tu opozícia prichádza,“ skonštatoval šéf rezortu vnútra.

Odvolávanie Michala Šimečku

Na novom predsedovi v koalícii zhoda nie je, no vyzerá to tak, že sa lídri dohodli na jednotnom postupe pri odvolávaní podpredsedu Michala Šimečku. „Ak sa dovtedy pán Šimečka nevzdá, tak schôdzu otvoríme. Ak nepochopí ani počas celej rozpravy, tak budeme samozrejme konať, budeme konať jednotne,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

Jednotná chce byť aj opozícia. Aké kroky podnikne, však neprezradili. „Začiatkom budúceho týždňa budeme mať debatu s kolegami z opozície na začiatku schôdze, ako postupovať,“ priblížil Šimečka.

„Opozícia má možnosť hneď si tam na druhý deň zvoliť nového podpredsedu. To stále platí, že pozícia podpredsedu parlamentu je určená pre opozíciu a môžu si tam zvoliť človeka, na ktorom bude v rámci opozície zhoda,“ mieni minister vnútra.

Poslancov počas schôdze čakajú aj opozičné pokusy o odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Opozícia avizuje, že už zbiera podpisy aj na ďalšiu mimoriadnu schôdzu. Tentokrát chcú zbaviť funkcie aj ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko