Na hlavný obsah

Pre zlú dopravu, zatečené budovy aj výpadky elektriny zostali žiaci viacerých škôl doma

O vyučovaní počas najbližších dní rozhodnú riaditelia.

Pre zlú dopravu, zatečené budovy aj výpadky elektriny zostali žiaci viacerých škôl doma
Ilustračná snímka prázdnych lavíc. Foto: STVR

Pre nepriaznivé počasie dostali žiaci niektorých škôl na západe Slovenska riaditeľské voľno. Riaditeľov k tomu vyzvalo ministerstvo školstva. Dôvodom je zhoršená dopravná situácia, zatečené budovy aj výpadok elektriny na školách.

O tom, či budú doma aj ďalšie dni, rozhodnú riaditelia a krízové štáby miest. Rodičia by mali sledovať edupage.

Zatvorené zostali niektoré stredné školy v Trnavskom kraji. Riaditeľské voľno bratislavským stredoškolákom odporúčal aj krízový štáb Bratislavského kraja.

„Mnohé linky nepremávajú, električky takmer vôbec žiadne, trolejbusov asi 50 percent. Zároveň niektoré školy majú problém s tým, že majú zatopené pivnice, sú tam niektoré poškodené zariadenia, máme tam výpadky elektrickej energie,“ priblížil situáciu predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

„Neučia sa z dôvodu technických problémov, to znamená z dôvodu dopravy žiakov do školy,“ vysvetlil riaditeľ Strednej priemyselnej školy strojníckej v Bratislave Felix Dömény.

Zatvoreným školám v súvislosti s povodňami sa v Správach venovala redakcia Slovenskej televízie a redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Vytopilo suterény aj prvé podlažia

Riaditeľ Gymnázia Bilíkova v Bratislave využil voľno aj na kontrolu budovy a zmapovanie rozsahu škôd. „Zatiaľ sme v suchu. Až na jedno miesto. Až na tie lokálne, sme zatiaľ na tom dobre,“ povedal riaditeľ bilingválneho gymnázia Daniel Kasala.

Zatekanie potrápilo aj niektoré základné či materské školy. V Bratislavskom kraji mali voľno žiaci v Devíne, v Stupave, v Karlovej Vsi či v Devínskej Novej Vsi.

„Máme vytopené suterény a už aj niektoré prvé podlažia. Niektoré triedy sú obmedzené čo sa týka vzdelávacieho procesu, aj tie hlavné spoločné priestory. Riešime. to,“ povedal starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

„Máme zaplavené parkoviská pri základnej škole. Na škôlkach máme nejaké škody v jednej došlo k podmočeniu a je tam problém s elektrinou a s kúrením,“ uviedol primátor mesta Stupava Peter Novisedlák.

Škole sa nevyhli žiaci v Malackách

Naopak, v Ružinove či v Novom Meste sa deti od rána riadne učili. Nevyhli sa tomu ani školáci z Malaciek. „Školy sú v poriadku, nemáme tam zatečené priestory,“ priblížila hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

Následky zlého počasia zrejme niektoré školy potrápia aj ďalšie dni. Školáci nebudú chodiť von. „Všetky tie korene v areáloch sú podmáčané. Chceme predísť nejakým úrazom,“ povedala riaditeľka Základnej školy Karloveská v Bratislave Eva Horníková.

Na nepriaznivé počasie reagovali aj vysoké školy. Univerzita Komenského radí svojim študentom na fakulty či internáty nechodiť, ak nemusia. Ekonomická univerzita v Bratislave zas posunula vyučovanie o týždeň neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko