Na hlavný obsah

Rusko zrušilo akreditáciu šiestich pracovníkov britskej ambasády v Moskve. Tvrdí, že u nich zistili podvratnú prácu

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú najhoršie od čias studenej vojny.

Rusko zrušilo akreditáciu šiestich pracovníkov britskej ambasády v Moskve. Tvrdí, že u nich zistili podvratnú prácu
Ilustračný obrázok - Pohľad na Veľký Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rusko ukončilo akreditáciu šiestich pracovníkov politického oddelenia britského veľvyslanectva v Moskve. Píše agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie tajnej služby FSB. Tá uviedla, že u nich zistila „známky spravodajskej a podvratnej práce“.

FSB zároveň obvinila oddelenie britského ministerstva zahraničia pre východnú Európu a strednú Áziu, že sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stalo hlavným útvarom „pre koordináciu podvratnej politiky voči Rusku a krajinám niekdajšieho Sovietskeho zväzu“.

FSB tvrdí, že dokumenty, ktoré má k dispozícii, ukazujú, že toto oddelenie britského ministerstva zahraničia sa „premenilo na spravodajskú službu, ktorej úlohou je spôsobiť našej krajine strategickú porážku“.

Vzťahy medzi Moskvou a západnými krajinami sú v súčasnosti najhoršie od čias studenej vojny. Príčinou je vyše dva a pol roka trvajúca ruská invázia na Ukrajinu. Členské štáty NATO poskytujú Kyjevu rozsiahlu vojenskú aj politickú pomoc a Rusko kvôli tomu Alianciu obviňuje z priameho zapojenia do konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet