Na hlavný obsah

Školy v Berlíne sa ocitli bez obedov. Deťom narýchlo objednali pizzu a párky

Situácia prerástla do chaosu.

Školy v Berlíne sa ocitli bez obedov. Deťom narýchlo objednali pizzu a párky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Žiaci berlínskych škôl sa od začiatku školského roka pre problémy jednej z cateringových spoločností nemôžu spoľahnúť na to, či budú mať obed. Problémy vyvrcholili v utorok (10. 9.), keď zhruba päť desiatok škôl nedostalo objednané tisícky obedov.

Časť škôl sa narýchlo rozhodla deťom jedlo aj tak zaobstarať, a to v podobe pizze a párkov. Situácia, ktorá podľa denníka Bild prerástla do chaosu, sa v najbližších dňoch zrejme nezlepší. V nemeckej metropole je bežné, že školy nemajú vlastné kuchyne, takže sú odkázané na dovoz obedov.

Od septembra, keď v Berlíne po letných prázdninách začalo vyučovanie, dodáva spoločnosť 40 Seconds Kids obedy značne nepravidelne. Niekedy ich doručí príliš neskoro, inokedy vôbec.

Situácia so školskými obedmi sa zdramatizovala v utorok, keď úrady zakázali rozvoz už hotových jedál do škôl a nariadili likvidáciu pripravených porcií. Dôvodom bola zlá hygienická a prevádzková situácia vo veľkokapacitnej kuchyni.

Firma tvrdí, že úrady kuchyňu formálne nezavreli, pretože ešte nebola oficiálne sprevádzkovaná. Jedlo tak kuchári v tomto zariadení nesmú variť, môžu ho tu ale skladovať a ohrievať.

Spoločnosť k problémom tiež uviedla, že mala veľmi málo času na prípravu rozvozov, keďže kľúčové podrobnosti o zákazke sa dozvedela až počas prázdnin. Do sprevádzkovania kuchyne chce firma spolupracovať s inými cateringovými spoločnosťami.

Niektoré mestské časti už oznámili, že zvažujú, či vypovedia existujúcu zmluvu o obedoch. S firmou si vybavujú účty tiež nespokojní rodičia i učitelia, ktorí jej na internete udeľujú negatívne recenzie.

„Už týždeň musí celá naša škola hladovať, pretože niekto nerobí svoju prácu dobre, respektíve ju nerobí vôbec. Celý týždeň nechodí žiadne jedlo, napriek tomu ale peniaze inkasuje, „napísal jeden z užívateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet