Na hlavný obsah

Zsuzsová zostáva vo väzbe. Najvyšší súd zamietol jej sťažnosť

Najnovšie je obvinená aj z prípravy vrážd prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho a advokáta Lipšica.

Zsuzsová zostáva vo väzbe. Najvyšší súd zamietol jej sťažnosť
Obvinená Alena Zsuzsová odchádza s eskortou z väzby po pojednávaní na ŠTS v Banskej Bystrici, 5. septembra 2020. Foto: Jakub Julény/SITA

Najvyšší súd (NS) v stredu (23.9.) zamietol sťažnosť Aleny Zsuzsovej a rozhodol, že ostane naďalej vo väzbe. Je obvinená z prípravy vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

„Senát sa v plnom rozsahu stotožnil s uznesením Špecializovaného trestného súdu a rovnako dospel k záveru, že u obvinenej dôvody väzby v tomto štádiu konania sú dané,“ uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Zsuzsová ostáva vo väzení, pretože sú u nej obavy z úteku, ovplyvňovania svedkov, ako aj z pokračovania v trestnej činnosti. Hoci ju po oslobodzujúcom rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prepustili na slobodu, policajti ju hneď opätovne zadržali.

Obžalovaná je aj zo sprostredkovania vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, ku ktorej došlo v júli 2010. Proces v tejto kauze prebieha na ŠTS v Banskej Bystrici.

Okrem nej sú z prípravy príprav vrážd spomínaných prokurátorov a advokáta obvinení aj Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Marčeka senát ŠTS 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka a Kušnírovej i podnikateľa Petra Molnára.

Rozsudok v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice, ktorým ŠTS oslobodil spolu s Alenou Zsuzsovou aj Mariana Kočnera a Tomáša Szabóa, ešte nie je právoplatný, keďže prokurátor sa odvolal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko