Na hlavný obsah

Bieloruská polícia počas protestov opäť zatýkala, zadržala 442 ľudí

Za mrežami zostáva 330 z nich, čakajú na pojednávanie pred súdom.

Bieloruská polícia počas protestov opäť zatýkala, zadržala 442 ľudí
Demonštranti so starými bieloruskými národnými zástavami pochodujú počas opozičného protestného zhromaždenia v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok (21.9.) oznámilo, že počas nedeľných (20.9.) protestných stretnutí v krajine polícia zadržala 442 ľudí, z toho 266 v Minsku. Na slobodu prepustili len jednu štvrtina z nich, ostatní ostávajú vo väzbe.

Podľa ministerstva sa protesty konali v 24 mestách a zhromaždilo sa na nich viac ako 20 000 ľudí, pričom v Minsku ich bolo 18 000. Ľudskoprávni aktivisti a nezávislé médiá však podľa portálu Meduza.io odhadujú, že ulicami Minska prešlo v nedeľu asi 100 000 ľudí.

Protesty v Bielorusku sa začali 9. augusta po tom, čo bol Alexandr Lukašenko vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Hlasovanie a sčítanie hlasov považujú opozícia, jej sympatizanti aj viacero európskych vlád za zmanipulované.

Bielorusi odvtedy každý deň organizujú rôzne druhy protestov. Vytvárajú ľudské reťaze, zvolávajú pochody, maľujú bielo-červeno-biele pruhy, ktoré sú farbami opozície, či organizujú susedské pikniky. Hlavné zhromaždenia sa konajú vždy v nedeľu v hlavnom meste a na tie najväčšie prišlo až 200 000 ľudí.

Policajná brutalita neutícha

Lukašenko, ktorý od nástupu do funkcie v roku 1994 vládne autoritársky, potláča opozíciu a nezávislé médiá, odmietol návrhy na dialóg s opozíciou. Počas prvých troch dní protestov čelili demonštranti brutálnym zásahom policajných síl, ktoré na rozohnanie davov používali obušky i streľbu gumovými projektilmi. Došlo k zraneniam mnohých ľudí i obetiam na životoch.

Brutalita bieloruských bezpečnostných síl a neochota bieloruského vedenia vyvolali pobúrenie veľkej časti medzinárodného spoločenstva. Následne si bieloruská polícia zvolila novú taktiku a zatkla väčšina členov Koordinačnej rady alebo ich donútila opustiť krajinu. Začala tiež s masovým zatýkaním.

V reakcii na pokračujúce tvrdé zákroky polície zverejnili v sobotu (19.9.) podporovatelia opozície osobné údaje viac ako 1 000 policajtov. „Nikto nezostane v anonymite, a to ani pod kuklou,“ uviedol proopozičný blog Nexta Live v aplikácii na zasielanie správ Telegram a sľuboval zverejnenie ďalších údajov, ak bude zatýkanie pokračovať. Medzičasom, ako poznamenala agentúra AP, polícia začala vyšetrovanie úniku týchto osobných dát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet