Na hlavný obsah

Čakal 40 rokov. Vrah Johna Lennona sa ospravedlnil Yoko Ono

Porota neschválila jeho žiadosť o podmienečné prepustenie.

Čakal 40 rokov. Vrah Johna Lennona sa ospravedlnil Yoko Ono
Na archívnej snímke z roku 1975 Mark Chapman - vrah Johna Lennona. Foto: TASR/AP

Američan Mark Chapman zastrelil Lennona v decembri 1980 v New Yorku pred očami jeho japonskej manželky Yoko Ono. Po 40 rokoch sa jej ospravedlnil. V auguste mu po jedenásty raz zamietli žiadosť o podmienečné prepustenie z väzenia. Počas vypočúvania Chapman uviedol, že 40-ročnú rockovú hviezdu zabil pre slávu a že si za to zaslúži trest smrti.

Dnes už 65-ročný muž dodal, že na svoj „čin hodný opovrhnutia“ myslí stále a je zmierený so skutočnosťou, že za mrežami zrejme strávi zvyšok života.
„Opakujem, že mi je to ľúto, nechcem sa vyhovárať. Spravil som to pre vlastnú slávu. Je to najhorší zločin, aký môže byť spáchaný voči nevinnému človeku. Jediným dôvodom, prečo som ho zavraždil, bola jeho obrovská sláva a ja som zároveň veľmi túžil stať sa slávnym. Bolo to odo mňa veľmi sebecké. Je mi ľúto bolesti, ktorú som Yoko Ono spôsobil,povedal Chapman porote v newyorskom väzení pri žiadosti o podmienečné prepustenie.

To porota neschválila a poznamenala, že jeho „sebecké konanie obralo budúcich fanúšikov Lennona o možnosť zažiť inšpiratívne slová, ktoré tento umelec adresoval miliónom ľudí“. „Váš násilný čin nespôsobil ujmu iba rodine a jeho bývalým členom skupiny The Beatles, ale celému svetu,“ vyhlásila vo svojom uznesení porota.

O ďalšie podmienečné prepustenie môže požiadať Chapman o dva roky. Vo väzenskom bloku, do ktorého ho umiestnili pre jeho vlastné bezpečie, pracuje ako úradník a nosič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet