Na hlavný obsah

Ceny ropy naďalej rastú

Ropné rezervy v USA padli o 6,4 milióna barelov.

Ceny ropy naďalej rastú
Ťažobné pole v Texase Foto: TASR/AP

Ceny ropy uprostred týždňa pokračujú v raste. Podporil ich nečakane výrazný pokles ropných rezerv v USA rovnako ako solídna výrobná aktivita v USA a Číne, čo zvýšilo optimizmus týkajúci sa zotavenia po pandémii aj rizikový apetít investorov.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v stredu o 8.03 h SELČ predával po 43,20 USD (36,04 eura). To bolo o 44 centov alebo 1,03 % viac ako v utorok (1. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v utorok polepšil o 15 centov alebo približne o 0,4 % a uzavrel na 42,76 USD za barel.

Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v stredu o 8.03 h SELČ predával s plusom 46 centov alebo 1,01 % po 46,04 USD za barel. Experti zdôvodňujú nárast cien čierneho zlata predovšetkým pozitívnymi makroekonomickými údajmi z USA. Rast aktivity vo výrobnom sektore bol najrýchlejší za 1,5 roka, čo signalizuje zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky po prepade spôsobenom koronakrízou.

Navyše, podľa správ American Petroleum Institute (API) ropné rezervy v USA padli v týždni skončenom 28. augusta o 6,4 milióna barelov, pričom analytici počítali so znížením len o 1,9 milióna barelov. Zásoby benzínu klesli o 5,8 milióna barelov (prognózy boli -3 milióny barelov). Americké ministerstvo energetiky zverejní oficiálne údaje v stredu popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika