Na hlavný obsah

Česko sa zaradí medzi červené krajiny

Rakúsko a Maďarsko ostávajú zelené. Pre Ukrajinu sa sprísnia pravidlá.

Česko sa zaradí medzi červené krajiny
Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus (SaS). Foto: TASR

Ústredný krízový štáb v rámci pondelkového rokovania rozhodol, že susedné Česko sa zaradí medzi tzv. červené krajiny. Rakúsko a Maďarsko ostávajú „zelené“ s výhradou. Pre Ukrajinu sa v najbližších dňoch sprísnia pravidlá. Informoval o tom na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS).

V praxi to znamená, že ktokoľvek sa od piatka 18. septembra vráti z územia Česka s výnimkou „pendlerov“ do 30 km od najbližšieho hraničného priechodu, študentov, pedagógov, výskumníkov, zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre, niektorých športovcov a umelcov, musí prísť buď s negatívnym testom nie starším ako 72 hodín, alebo prostredníctvom formuláru e-hranica nastúpiť do päťdňovej domácej karantény a následne byť testovaný. Kontroly budú prebiehať námatkovo aj s pomocou tzv. “trackovania” mobilných telefónov.

„Medzi bezpečné krajiny zaraďujeme Švédsko, Bulharsko a Kanadu. V čakacom režime na takéto preradenie zostávajú Belgicko, Holandsko a Portugalsko, o ktorých dnes bola veľká diskusia,“ komentoval štátny tajomník.

Ďalej tvrdí, že ohľadom sprísnenia pravidiel pre Ukrajinu sa viedla intenzívna diskusia, ktorú vzhľadom na karanténne kapacity, respektíve perspektívu nákupu takzvaného antigénového rýchlotestu, nebolo možné v pondelok ukončiť. „Vznikne pracovná skupina v tejto veci a rozhodne sa v najbližších hodinách,“ dodal. Definitívne informácie však podá Ústredný krízový štáb po jeho rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko