Na hlavný obsah

Cichanovská pripravuje zoznam ľudí zodpovedných za násilie počas protestov

Vyzvala bezpečnostné zložky, aby sa postavili za bieloruský národ.

Cichanovská pripravuje zoznam ľudí zodpovedných za násilie počas protestov
Ľudia so starými bieloruskými vlajkami kladú kvety na miesto, kde deň po bieloruských prezidentských voľbách 10. augusta 2020 zahynul Alexander Tarajkovski počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi. Foto: Sergei Grits/AP/TASR

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská pripravuje zoznam činiteľov zodpovedných za bitie, svojvoľné zatýkanie a zastrašovanie účastníkov povolebných protestov v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP.

V budúcnosti by sa mohol využiť aj na prípadné trestné stíhanie bieloruských predstaviteľov zodpovedných za násilnosti. Cichanovská ho zostavuje v spolupráci s tímom ľudskoprávnych aktivistov.

„Pripravujeme zoznam tých činiteľov a pracovníkov orgánov činných v trestnom konaní, ktorí sa podieľali a stále podieľajú na zneužívaní policajných právomocí,“ uviedla Cichanovská v štvrtkovom vyhlásení.

Zoznam bude podľa nej zverejnený a zároveň zaslaný úradom na Ukrajine, v Turecku, Rusku, členských štátoch EÚ a USA.

Cichanovská v tejto súvislosti vyzvala bieloruské bezpečnostné zložky, aby prestali s násilnými zásahmi voči demonštrantom a postavili sa na stranu bieloruského národa. „Ak to neurobíte, neuniknete spravodlivému súdu a trestu,“ zdôraznila.

Pripravovaný zoznam bude podľa agentúry TASS pomenovaný po Aľaxandrovi Tarajkovskom, 34-ročnom demonštrantovi, ktorý zahynul počas protestov 10. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet