Na hlavný obsah

EÚ musí stanoviť jasné podmienky pre vstup Ukrajiny, tvrdí Čaputová

Prezidentka SR to skonštatovala po stretnutí s Volodymyrom Zelenským.

EÚ musí stanoviť jasné podmienky pre vstup Ukrajiny, tvrdí Čaputová
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský. Foto: TASR

Slovensko podporuje integračný proces Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá dnes v Grassalkovichovom paláci privítala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Hlava štátu je zároveň rada, že ich stretnutie má konkrétne výsledky v podobe podpisu dvoch zmlúv o spolupráci. Vzťahy medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou obaja prezidenti hodnotia ako dlhodobo dobré a konštruktívne.Hlavy štátov diskutovali aj o ekonomických otázkach, o dopadoch pandémie COVID-19 či o situácii v Bielorusku.

Dôležitý partner, jasný postoj

„Ekonomická prosperita a mier na Ukrajine sú naším dlhodobým záujmom,“ zdôraznila prezidentka. Verí, že ich dnešné stretnutie je začiatkom pravidelných stretnutí, pretože Ukrajina je podľa jej slov pre Slovensko dôležitým partnerom.

Hlava štátu komunikovala jasný postoj Slovenska, aby EÚ stanovila konkrétne podmienky, na základe ktorých môže do nej Ukrajina vstúpiť. Slovensko môže tomuto procesu pomôcť. „Je to konzistentný a jasný postoj Slovenska komunikovaný všetkým partnerom z EÚ. Ide o obhajobu princípu, že každá krajina má právo vybrať si, kam bude patriť a vybrať si svoju budúcnosť,“ uviedla prezidentka. Dodala, že Ukrajina ešte potrebuje prejsť reformami.

Nestabilný mier

Prezidenti diskutovali aj o vojnovom konflikte, ktorý sa odohráva na východe Ukrajiny. Zelenský v tejto súvislosti poďakoval za jednoznačný postoj Slovenska voči Rusku, podporu územnej celistvosti Ukrajiny a neuznanie Krymu.„Jedným z kľúčových bodov je návrat mieru na Ukrajinu. Pracujeme na tom 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Je to najdôležitejšia úloha,“ zdôraznil prezident s tým, že aktuálne je síce na Ukrajine najdlhší mier, no ten nie je dlhodobo stabilný.

Ukrajina podľa jeho slov zastáva rovnako ako Slovensko negatívne stanovisko voči plynovodu Nordstream 2. Obaja prezidenti taktiež odsúdili násilie v Bielorusku. Vyjadrili sa, že Alexandra Lukašenka nepovažujú za legitímneho prezidenta.

Vyššia úroveň spolupráce

Podľa Zelenského sa spolupráca medzi Slovenskom a Ukrajinou môže dostať aj na vyššiu úroveň. Ako príklad uviedol, okrem dnes podpísaných zmlúv, aj spoluprácu na úrovni parlamentov a vlád. Hlavy štátov spoločne predstavili aj medzirezortnú dohodu o využívaní leteckého priestoru a memorandum o spolupráci v oblasti infraštruktúry, ktorú za Slovensko podpísal minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Zelenského dnes ešte čaká stretnutie s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko