Na hlavný obsah

Europoslanci prijali uznesenie k voľbám v Bielorusku

Za neuznanie ich výsledkov zahlasovalo 574 poslancov.

Europoslanci prijali uznesenie k voľbám v Bielorusku
Europoslanci. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) prijal vo štvrtok (17.9.) uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky tamojších prezidentských volieb z 9. augusta a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov. Za prijatie uznesenia hlasovalo 574 poslancov, 37 bolo proti a 82 sa zdržalo hlasovania. Po 5. novembri, keď úradujúcemu bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi vyprší funkčné obdobie, ho poslanci EP už nebudú uznávať ako prezidenta tejto krajiny.

EP taktiež žiada okamžité prepustenie zatknutých členov Koordinačnej rady a všetkých svojvoľne zadržaných z politických dôvodov. Europoslanci rovnako podporujú sankcie EÚ voči osobám zodpovedným za volebné podvody v Bielorusku (vrátane Lukašenka) a odsudzujú hybridné zasahovanie Ruskej federácie do bieloruských vnútorných záležitostí. Požadujú aj preskúmanie možnosti zahrnutia ruských občanov priamo zapojených do podpory Lukašenkovho režimu na sankčné zoznamy.

Vyjadrujú tiež uznanie bieloruským ženám na čele so Sviatlanou Cichanovskou, Veranikou Capkalovou a Maryjou Kalesnikavovou a ich podporovateľom za ich odvahu pri vyjadrovaní a zastupovaní legitímnych požiadaviek bieloruského ľudu, za víťaza prezidentských volieb považujú práve Cichanovskú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet