Na hlavný obsah

Exšéf Volkswagenu sa pre kauzu dieselgate postaví pred súd

Martin Winterkorn je obvinený z podvodu pri manipuláciách s emisiami.

Exšéf Volkswagenu sa pre kauzu dieselgate postaví pred súd
Na archívnej snímke z 19. januára 2017 bývalý šéf Volkswagenu Martin Winterkorn. Foto: TASR/AP

Bývalého šéfa Volkswagenu Martina Winterkorna čaká pre podvod v súvislosti s emisným škandálom verejný súdny proces. Na čele koncernu stál do roku 2015, keď musel pre túto kauzu odísť.

Krajský súd v Braunschweigu v stredu (9.9.) po niekoľkých oneskoreniach pripustil žalobu na 73-ročného Winterkorna. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa súdne konanie začne.

Súd uviedol, že existuje dostatok dôkazov na potenciálne usvedčenie Winterkorna z podvodu. Za úlohu, ktorú zohral v emisnom škandále, ho obvinili už v apríli 2019, až teraz však bola žaloba pripustená.

Kauza najväčšej európskej automobilky sa spustila v septembri 2015, keď americké regulačné úrady odkryli rozsiahlu manipuláciu s emisiami v dieselových autách koncernu. Zhruba 11 miliónov naftových áut rôznych značiek bolo vybavených nelegálnym softvérom, ktorý dokázal rozpoznať, kedy sa vozidlo nachádza na emisnej kontrole a znížil emisie.

Súd v Braunschweigu uviedol, že spotrebitelia boli oklamaní a utrpeli finančnú stratu. Škandál už automobilku stál desiatky miliárd eur. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika