Na hlavný obsah

Hrdina z Hotelu Rwanda sa priznal k časti obvinení

Počas genocídy v 90. rokoch zachraňoval ľudí, teraz stojí pred súdom a nie je jasné, ako sa dostal do Rwandy.

Hrdina z Hotelu Rwanda sa priznal k časti obvinení
Paul Rusesabagina Foto: RTVS

Paul Rusesabagina, ktorý sa stal inšpiráciou pre vznik filmu Hotel Rwanda, sa pred súdom priznal k účasti na založení povstaleckej skupiny. Poprel ale účasť na jej zločinoch.

Jeho hrdinské činy z roku 1994, keď počas genocídy zachránil pred zavraždením viac ako 1 200 príslušníkov kmeňa Tutsiov, ho preslávili po celom svete a priniesli mu aj vyznamenanie od amerického prezidenta Georgea Busha. Teraz je obvinený z terorizmu a ďalších skutkov vzťahujúcich sa ku genocíde.

V roku 2005 dostal Paul Rusesabagina Prezidentskú medailu slobody od amerického prezidenta Georga W. Busha.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Násilie v africkej Rwande vypuklo v apríli 1994 a počas 100 dní bolo v krajine zavraždených viac ako 800 000 etnických Tutsiov a umiernených Hutuov. Na masakroch sa podieľala skupina Demokratické sily pre oslobodenie Rwandy (FDLR).

Rusesabagina sa v piatok (25.9.) na súde priznal k obvineniu prokuratúry z toho, že sa podieľal na založení ozbrojeného krídla FDLR. Nepoprel, že skupina sa dopustila zločinov. On sám v nej ale podľa svojich slov pôsobil len v role diplomata.

„Dohoda, ktorú sme podpísali pri založení FDLR ako politickej platformy, obsahovala aj vytvorenie ozbrojeného krídla. Mojou úlohou ale bola práca pre politickú platformu, mal som na starosti diplomaciu,“ povedal v piatok (25.9.) Rusesabagina.

Medzi trinástimi bodmi obvinenia je aj financovanie terorizmu, spoluúčasť na vražde a nábor detských vojakov. V prípade odsúdenia hrozí 66-ročnému Rwanďanovi 25 rokov väzenia.

Nejasný príchod do Rwandy

Medzinárodne uznávaný hrdina opakovane požiadal o prepustenie na kauciu, sudca v piatok (25.9.) toto rozhodnutie odložil na 2. október. Pri prvom rozhodovaní minulý týždeň mu kauciu nepovolil.

Rusesabagina je synom otca z kmeňa Hutuov, matku aj manželku má z kmeňa Tutsiov. Má belgické občianstvo a povolenie na pobyt v Spojených štátoch, kde žije v štáte Texas. V rodnej Rwande nebol od konca genocídy a je výrazným kritikom tamojšieho prezidenta Paula Kagameho, ktorý je pri moci už viac ako 20 rokov. Kagame podľa neho v krajine vytvoril diktatúru, ktorá smeruje k ďalším etnickým čistkám, tentokrát v opačnom garde.

Nie je jasné, ako sa Rusesabagina do Rwandy dostal. V krajine sa objavil 31. augusta po tom, ako koncom augusta vycestoval na stretnutia do Dubaja. Podľa svojej rodiny predtým dlhší čas neopustil Spojené štáty a bol si vedomý toho, že je pod dohľadom rwandských tajných služieb.

Podľa britského denníka The Guardian má v Dubaji sídlo viacero predstaviteľov rwandskej opozície a niektorí disidenti prišli aj s verziou, že Rusesabagina vylákali na stretnutie s niekým, komu dôveroval, ale kto ho zradil.

„To je to, z čoho máme najväčší strach. Títo ľudia vás unesú, skryjú a postarajú sa o to, aby ste zmizli. Niektorých zabijú, iným povedia, čo majú povedať a nechajú ich nažive,“ povedal pre denník jeden z nich pod podmienkou zachovania anonymity.

Rusesabagina je hlavnou postavou filmu Hotel Rwanda, ktorý rozpráva príbeh o genocíde v tejto krajine. Hollywoodska snímka mala premiéru desať rokov po masakroch. Je natočená podľa skutočných udalostí, keď Rusesabagina ako manažér luxusného hotelu využil svoje kontakty s elitnými príslušníkmi kmeňa Hutuov a poskytol prístrešie bezbranným utečencom. Podarilo sa mu zachrániť 1 268 ľudí. V USA dostal prezidentské vyznamenanie, rwandská vláda ho ale kritizuje za komentáre údajného porušovania ľudských práv Kagameho vládou a film Hotel Rwanda označuje za fikciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet