Na hlavný obsah

Jakab ku kritike fondu: PS neprispelo, systém funguje

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko kritizovalo Fond vzájomnej pomoci založený premiérom.

Jakab ku kritike fondu: PS neprispelo, systém funguje
Na snímke vedúci Úradu vlády SR Július Jakab. Foto: TASR/ Martin Baumann

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje systém, ktorého funkčnosť, zmysluplnosť a vierohodnosť preveril čas. Vedúci Úradu vlády SR Július Jakab to uviedol v súvislosti s kritikou mimoparlamentnej strany na adresu Fondu vzájomnej pomoci a jeho procesného systému, využívajúceho skúsenosti neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. PS odkázal, že by sa mali hanbiť.

Kritizujú fond, vytvorený zo súkromných peňazí, ktorých sa prispievatelia vzdali, aby pomohli ľuďom v núdzi, tým, ktorí prepadli cez sito plošnej štátnej pomoci v čase koronakrízy,“ zdôraznil Jakab. „Sami pritom do tohto fondu ničím neprispeli,“ dodal na adresu PS.

Konanie PS považuje za nepochopiteľný útok o to viac, že je namierený aj voči neziskovej organizácii Ľudia ľuďom, ktorá sa pomoci ľuďom v núdzi dlhodobo venuje. „Takéto prostriedky rozdeľujú už desať rokov, rozdali 12 miliónov eur a majú 120 000 aktívnych prispievateľov,“ upozornil Jakab.

Bez nároku na odmenu

Ak by bolo prerozdeľovanie prostriedkov len v gescii ÚV, obáva sa, že by bola spochybňovaná nezaujatosť a transparentnosť systému. Pripomenul, že Ľudia ľuďom spolupracujú s ÚV bez nároku na odmenu.

Naozaj si neviem predstaviť lepší, transparentnejší spôsob, ako overiť žiadateľa a zároveň umožniť ľuďom, aby im mohli prispieť aj tí, ktorí chcú pomôcť,“ dodal Jakab o nastavených procesoch.

PS v stredu kritizovalo zriadený Fond vzájomnej pomoci, ktorý založil premiér Igor Matovič (OĽANO) na poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým koronakrízou. Podľa PS je „hanebnou ponukou sociálnej politiky, ktorou premiér unáša Slovensko dekády rokov späť„. Líderka strany Irena Biháriová kritizuje spôsob, akým funguje vyplácanie pomoci z fondu.

Premiér Igor Matovič počas zasadnutia vlády.
Premiér Igor Matovič počas rokovania vlády. Foto: SITA
Foto: SITA

Nárok na 200 eur

Tvrdí, že namiesto objektívne stanovených kritérií sú v ňom ľudia „ponižujúco nútení čo najemotívnejšie opísať svoj príbeh a dúfať, že niekoho zaujme natoľko, aby im poslal dar, ktorý následne fond dorovná„. Štát sa podľa PS nesmie zbavovať svojej zodpovednosti za pomoc tým najslabším a prenášať svoje úlohy na súkromných darcov.

https://www.facebook.com/bihariova.irena/photos/a.108768320468619/339180594094056/?type=3&theater

ÚV vypláca prostriedky z fondu pomoci s pomocou neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. Zriadil webový portál, kde môžu uchádzači o pomoc uverejniť svoju žiadosť. Každý overený žiadateľ má automaticky nárok na 200 eur.

Ďalšie príspevky závisia od podpory verejnosti. Z fondu poskytne ÚV konkrétnemu žiadateľovi toľko peňazí, koľko mu prispeje verejnosť. Ak verejnosť venuje desať eur a viac, z fondu dostane ďalších desať eur, pričom každý žiadateľ môže z neho získať maximálne 1 000 eur. Vo fonde pomoci je aktuálne takmer 690 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko