Na hlavný obsah

Rijád zatvára utečencov do preplnených táborov

Do Saudskej Arábie mieria cez Jemen za prácou hlavne Etiópčania.

Rijád zatvára utečencov do preplnených táborov
Na snímke utečenci z Etiópie vystupujú z lode na jemenských brehoch. Foto: SITA/AP

V saudskoarabských utečeneckých centrách panujú hrozné podmienky. Ľudia majú málo jedla i vody, mnohí trpia pre zlú hygienu kožnými chorobami, niekoľko ľudí pre desivé pomery spáchalo samovraždu. Na situáciu upozornil pomocou do tábora tajne doručeného telefónu jeden zadržaný utečenec z Etiópie, napísala agentúra AFP.

Organizácia ochrancov ľudských práv Human Rights Watch sa dostala k záberom, na ktorých je vidieť muža v preplnenej miestnosti bez okien.

Podľa AFP od minulého týždňa saudskoarabské úrady konfiškujú v táboroch telefóny a etiópski diplomati odporučili zadržaným spoluobčanom, aby prestali o svojej situácii informovať.

AFP získala svedectvo od troch utečencov, z ktorých jeden situáciu opísal ako „peklo„. V miestnostiach podľa neho pretekajú toalety, takže ľudia majú kožné aj iné infekcie.

Deravá hranica s Jemenom

Jeden z etiópskych aktivistov, ktorý je v kontakte s utečencami, povedal, že niektorí Etiópčania sú v táboroch päť mesiacov a za tú dobu nevideli denné svetlo. Nemajú ani prístup k zdravotnej starostlivosti.

Podľa zdrojov AFP je situácia zlá hlavne v dvoch centrách v južnej provincii Džizán a v jednej väznici v Džidde.

Do Saudskej Arábie smerujú už niekoľko rokov za prácou Etiópčania, ktorí prichádzajú často cez vojnou zmietaný Jemen, ktorý s krajinou susedí na juhu. Jemenskí povstaleckí šiiti, ktorí kontrolujú sever Jemenu na hranici so Saudskou Arábiou, v apríli vyhostili z jemenského územia do Saudskej Arábie niekoľko tisíc utečencov.

Rijád vyhosťuje po tisícoch

Podľa informácií AFP ich šiiti označili za ľudí nakazených koronavírusom. Niektorí z vyhostených prišli o život pri povstaleckých útokoch, iných zabili pohraniční strážcovia kráľovstva. Do Saudskej Arábie sa dostalo niekoľko tisíc ľudí, avšak tí boli umiestnení do záchytných táborov.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) má informáciu, že Saudská Arábia od roku 2017 vyhosťovala každý mesiac až 10 000 Etiópčanov a toto tempo kráľovstvo zmiernilo až tento rok, keď etiópske úrady požiadali o moratórium z obáv zo zavlečenia koronavírusu.

Jeden z utečencov, ktorý prežil útok na hranici, povedal, že jeho skupina požiadala saudskoarabských pohraničníkov, aby ju vrátili do Etiópie, ale Saudskí Arabi im povedali, že Etiópia o navrátilcov nemá záujem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet