Na hlavný obsah

Karabachom duní streľba, boje na Kaukaze pokračovali aj v noci

Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom trvajú od nedele.

Karabachom duní streľba, boje na Kaukaze pokračovali aj v noci
Na snímke, ktorú arménske ministerstvo obrany zverejnilo, arménska armáda zasiahla azerbajdžanské tanky na frontovej línii separatistického regiónu Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami v horskej enkláve Náhorný Karabach opäť pokračovali aj cez noc, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na azerbajdžanské ministerstvo obrany.

Nepriateľské sily sa snažili získať stratené pozície protiútokmi v smere na Füzuli, Džebrail, Agder a Terter, priblížilo azerbajdžanské ministerstvo v rannom komuniké.

https://twitter.com/KarabakhRecords/status/1310838527932985345

Arménske ministerstvo obrany naopak obvinilo azerbajdžanské sily z ostreľovania a náletu na posádku pohraničného mesta Vardenis, ležiaceho priamo na území Arménska a ďaleko od Náhorného Karabachu. Po zásahu azerbajdžanským dronom tam podľa ministerstva vzbĺkol civilný autobus.

Žoldnieri zo Sýrie?

Rezortná hovorkyňa Šušan Stepanjanová ako dezinformáciu poprela azerbajdžanské tvrdenie, že práve z okolia mesta Vardenis na východe Arménska ostreľovalo arménske delostrelectvo pohraničné oblasti na západe Azerbajdžanu. Podľa Baku na toto ostreľovanie azerbajdžanská strana len „adekvátne odpovedá„.

Boje medzi znepriatelenými stranami prepukli v nedeľu (27.9.) ráno, označované sú za najprudšie od roku 2016 a podľa vyhlásení z oboch strán si vyžiadali už desiatky mŕtvych. Baku aj Jerevan pristúpili k mobilizácii záloh a vzájomne sa obvinili z útokov a tiež z nasadenia žoldnierov zo Sýrie.

Svet vyzýva na pokoj zbraní

Európska únia, pápež František aj regionálne veľmoci – Rusko a Turecko – vyzvali Arménsko a Azerbajdžan, aby boje v Náhornom Karabachu ukončili. Situáciou sa má v utorok (29.9.) na žiadosť európskych krajín zaoberať Bezpečnostná rada OSN, uviedla s odvolaním sa na diplomatov agentúra AFP.

Spor o Náhorný Karabach – enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom – panuje medzi Arménskom a Azerbajdžanom dlhodobo. Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1988 a Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu v krvavej vojne, ktorá si podľa odhadov vyžiadala zhruba 30 000 mŕtvych a ktorej výsledkom boli státisíce utečencov.

V súčasnej dobe sa enkláva a priľahlý Lačinský koridor, vedúci do Arménska, nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska, zatiaľ čo Azerbajdžan považuje územie za okupované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet