Na hlavný obsah

Koaliční poslanci prišli so zmenami v interrupciách

Plánujú nimi vylepšiť pôvodný návrh Záborskej.

Koaliční poslanci prišli so zmenami v interrupciách
Poslankyňa Jana Cigániková (SaS).

Poslanci všetkých koaličných strán vypracovali pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje interrupcie. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) v utorok (22.9.) informovala, že tým chcú vylepšiť pôvodný návrh Anny Záborskej (OĽANO).

Navrhujú napríklad používanie interrupčnej tabletky. Vysvetľujú to tým, že keď sú dovolené interrupcie, tak sa majú robiť čo najmodernejšou a najšetrnejšou metódou k ženám.

Vypustiť sa má sprísnenie lehoty na podstúpenie potratu zo 48 na 96 hodín. Zmeny sa podľa poslancov majú dotknúť aj informovaného súhlasu určeného ženám pred potratom, či rozdelenia príspevku pri narodení ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa z jednorazových 3 170 eur na zhruba 260 eur mesačne.

Znepokojivé snahy sprísnenia interrupcií

Podľa návrhu Záborskej by malo dôjsť k zmenám v sociálnych opatreniach pre ženy zvažujúce interrupciu, zmene názvu umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva. Zaviesť má nutnosť dvoch nezávislých lekárskych posudkov v prípade interrupcií zo zdravotných dôvodov i obsiahlejšie hlásenie o potratoch.

Žena by mala mať na rozmyslenie si potratu dlhší čas, a to 96 hodín namiesto súčasných 48 hodín. Povinnou má byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

Bittó Cigániková upozornila, že Záborskej novela prišla bez akejkoľvek zhody. Zdravotnícky výbor dostal veľa listov z rôznych organizácií, ktoré vyjadrujú znepokojenie nad snahou sprísniť interrupcie. Podľa Bittó Cigánikovej listy zaslala komisárka Rady Európy pre ľudské práva, francúzske mimovládne organizácie či Medzinárodná federácia pre gynekológiu a pôrodníctvo.

Výbor neodporučil národnej rade schváliť predmetnú novelu.

Časť poslancov OĽANO odmieta návrh Záborskej

Časť poslaneckého klubu hnutia OĽANO už avizovala, že za Záborskej novelu zákona nezahlasujú.

Podporujeme snahy našich kolegov, ktorí chcú chrániť životy nenarodených detí. Podobne ako viacerým inštitúciám a iniciatívam ani nám sa nepozdáva cesta, ktorú si zvolili. Akékoľvek nové obmedzenia a povinnosti nie sú skutočnou pomocou, ktorú ženy v ťažkých situáciách potrebujú,“ ozrejmili s tým, že súčasnú právnu úpravu považujú za dostačujúcu. „Uplynulé týždne sme intenzívne rokovali s našimi kolegami z poslaneckého klubu o podobe ich návrhu zákona. Keďže sme nedospeli ku kompromisu, návrh, tak ako je predložený, nepodporíme,“ vyhlásili.

Novele zákona o zdravotnej starostlivosti sa parlament bude venovať v druhom čítaní v závere aktuálnej schôdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko