Na hlavný obsah

Rybanič je vinný, súd ho opätovne odsúdil

Bývalému poslaneckému asistentovi uložil trojročný podmienečný trest s odkladom na jeden rok.

Rybanič je vinný, súd ho opätovne odsúdil
Foto: TASR/Jakub Kotian

Trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave opätovne uznal bývalého zamestnanca banky i poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča za vinného. Platí jeho trojročný podmienečný trest za zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Súd o jeho vine rozhodol v stredu (9. 9.) na verejnom zasadnutí. Prípadom sa opätovne zaoberal na príkaz Najvyššieho súdu (NS) SR.

Filip Rybanič v roku 2016 ako zamestnanec Tatrabanky protizákonne nahliadol do účtu vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Informácie o pohyboch na jeho účte vyzradil novinárke Trendu, čím porušil bankové tajomstvo. V tom čase zároveň pôsobil ako asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára.

KS síce zrušil pôvodný rozsudok Okresného súdu Bratislava V z konca septembra 2018, avšak opätovne uložil Rybaničovi spomínaný trojročný podmienečný trest s odkladom na jeden rok. Zároveň mu uložil zákaz činnosti vykonávať zamestnanie, ktorého obsahom je bankové tajomstvo na tri roky. KS teda rozhodol rovnako ako v júni 2019 a zrušil verdikt OS Bratislava V len v oblasti výroku o treste.

Rybanič po opustení súdnej miestnosti okrem iného povedal, že sa naďalej cíti nevinný a že podá opätovne mimoriadne dovolanie na NS SR. Na verejnom zasadnutí na KS sa okrem neho zúčastnil aj jeho obhajca Marek Para a exposlanec Národnej rady SR Jozef Rajtár. Tomu robil Rybanič v minulosti asistenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko