Na hlavný obsah

Kremeľ chce s Nemeckom hovoriť o Navaľnom

Nemecko podozrieva Rusko z otravy opozičného politika bojovou látkou novičok.

Kremeľ chce s Nemeckom hovoriť o Navaľnom
Foto: TASR/AP

Ruské úrady vyzvali v piatok Nemecko na dialóg o ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorého po otrave pravdepodobne nervovoparalytickou látkou typu novičok previezli do berlínskej nemocnice Charité. Nemecko tvrdí, že za otravou Navaľného stojí Moskva.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov požiadal Nemecko, aby Rusku pomohlo určiť presné príčiny Navaľného zdravotného stavu a odhaliť látku, ktorej použitie k nemu viedlo. Peskov dodal, že prípad skúmajú ruskí špecialisti.

Nemecko tento týždeň deklarovalo, že toxikologické testy v nemeckom vojenskom laboratóriu priniesli „nespochybniteľný dôkaz“, že Navaľnyj bol otrávený práve novičokom, a vyzvalo na nájdenie a potrestanie páchateľov.

Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne v ťažkom stave hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. Tam ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet