Na hlavný obsah

Lukašenko v tajnosti aj napriek protestom zložil prezidentskú prísahu

Inauguráciu vopred neohlásili.

Lukašenko v tajnosti aj napriek protestom zložil prezidentskú prísahu
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Alexandr Lukašenko sa v stredu 23. septembra oficiálne ujal svojho šiesteho funkčného obdobia v úrade bieloruského prezidenta. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na miestne médiá. Inaugurácia nebola vopred oznámená, dopĺňa tlačová agentúra AFP.

Na inauguračnú slávnosť dostalo pozvánky niekoľko stoviek hostí vrátane vysokopostavených činiteľov, členov Snemovne reprezentantov a Rady republiky, šéfov vládnych výborov a organizácií, miestnych výkonných výborov, štátnych médií, vedcov, ako aj osobností z prostredia kultúry a športu, napísala Belta.

Lukašenko zložil prezidentskú prísahu v bieloruštine s rukou na ústave krajiny. Predsedníčka ústrednej volebnej komisie Lidzija Jarmošynová mu následne odovzdala certifikát hlavy štátu. Pri moci je od roku 1994.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Lukašenko v nich podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov. Po zverejnení výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré stále pretrvávajú. Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet