Na hlavný obsah

Lyžovanie áno, párty nie. Zimná sezóna bude iná, vyhlásil rakúsky kancelár

Alpská krajina pripravila pre zimných dovolenkárov niekoľko zmien.

Lyžovanie áno, párty nie. Zimná sezóna bude iná, vyhlásil rakúsky kancelár
Ľudia sedia na sedačkovej lanovke v rakúskom lyžiarskom stredisku Seefeld vo februári 2020. Foto: TASR/AP

Lyžiarska sezóna bude tento rok pre pandémiu COVID-19 v Rakúsku iná, než na akú sú ľudia zvyknutí. Vyhlásil to vo štvrtok (24. 9.) rakúsky kancelár Sebastian Kurz, informovala agentúra APA. Na svahy sa síce budú môcť domáci aj zahraniční turisti podľa neho v zime vydať, bujarých večierkov po lyžovaní sa ale budú musieť vzdať.

Zábava na lyžiach áno, ale bez après-ski,“ povedal Kurz na tlačovej konferencii s ministerkou cestovného ruchu Elisabeth Köstingerovou. Výraz après-ski pochádza z francúzštiny a označuje zábavu v reštauráciách a baroch po lyžovačke. Podľa Köstingerovej bude konzumácia jedál a nápojov možná len v baroch a reštauráciách pri svahoch a len posediačky.

Bujarými večierkami po lyžovaní je podľa agentúry DPA známe aj lyžiarske stredisko Ischgl v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko. Práve tu sa na začiatku roka nakazilo množstvo miestnych i turistov, ktorí následne koronavírus rozniesli do niekoľkých európskych krajín.

V stredu (23. 9.) podal zástupca rakúskeho združenia pre ochranu spotrebiteľov štyri testovacie žaloby na rakúsky štát. Úrady podľa neho proti šíreniu vírusu SARS-CoV-2 nezasiahli adekvátne a dostatočne rýchlo, a umožnili tak jeho rozšírenie.

Zľava advokát Alexander Klauser a predseda Asociácie na ochranu spotrebiteľov Peter Kolba počas spoločnej tlačovej konferencie k súdnemu procesu proti rakúskemu regiónu Tirolsko pre ohrozenie verejného zdravia v lyžiarskom stredisku Ischgl, ktoré bolo ohniskom nákazy novým koronavírusom.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Nielen večierky

Tirolský hajtman Günther Platter oznámenie o obmedzení večierkov po lyžovaní privítal. Uviedol, že aj tak tvoria len tri percentá príjmov jeho spolkovej krajiny zo zimnej turistiky.

Obmedzenie après-ski večierkov je súčasťou širšieho konceptu rakúskej vlády na ochranu lyžiarov i cestovného ruchu v čase pandémie. K ďalším opatreniam patria napríklad rozostupy pri lanovkách a vlekoch či povinnosť nasadzovať si pri jazde v uzavretých kabínkach rúška. Lyžiarske školy budú môcť prijímať nanajvýš desať žiakov do skupiny, vedúci výcviku sa budú musieť rovnako ako horskí vodcovia či zamestnanci hotelov nechať pravidelne testovať na koronavírus.

Rakúsko na červený zoznam?

V Rakúsku v posledných týždňoch rastie počet nakazených koronavírusom. Za posledných 24 hodín ich pribudlo 832, z toho viac ako polovica vo Viedni. Od začiatku epidémie sa v krajine infikovalo už viac než 40 800 ľudí, zomrelo 783 ľudí.

Rakúsko sprísňuje opatrenia proti šíreniu koronavírusu.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Slovenská vláda do piatka (25. 9.) rozhodne o prípadnom zaradení Rakúska na zoznam rizikových krajín. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) nie je epidemická krajina v krajine dobrá a do Rakúska neodporúča cestovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet