Na hlavný obsah

Na Lampeduse pristál rekordný počet člnov s migrantmi

Tábor na ostrove v Stredozemnom mori je preplnený.

Na Lampeduse pristál rekordný počet člnov s migrantmi
Migranti čakajú na Lampeduse na nalodenie. Foto: TASR/AP

Na talianskom ostrove Lampedusa pristálo v nedeľu (20.9.) rekordných 26 člnov s migrantami. V tamojšom tábore sa v súčasnosti opäť nachádza viac ako 1 000 utečencov, čo je päťkrát viac ako jeho kapacita.

Ide o ďalší nápor utečeneckej vlny na stredomorský ostrov, ktorý musel len pred necelými tromi týždňami pre nedostatok ubytovacích kapacít prestať prijímať utečencov.

Do prístavu na Lampeduse v nedeľu zároveň priplávala loď Alan Kurdi patriaca nemeckej mimovládnej organizácii Sea Eye. Tá požiadala talianske úrady o vylodenie 133 migrantov, ktorých vyzdvihla z vôd Stredozemného mora pri záchranných akciách.

Stredisko pre utečencov na Lampeduse, ktoré je vzdialené približne 100 kilometrov od tuniského pobrežia, má kapacitu 192 osôb. V posledných týždňoch sa na Lampeduse vyloďujú stovky migrantov týždenne.

Začiatkom septembra muselo migračné stredisko na Lampeduse pre preplnenosť dočasne prestať prijímať utečencov. Okolo 1 200 migrantov jednorazovo premiestnili na Sicíliu, pod ktorú ostrovček administratívne spadá.

Od začiatku roka priplávalo do cez Stredozemné more 21 417 migrantov, pričom vlani za rovnaké obdobie to bolo 6 543 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet