Na hlavný obsah

Na Malte zatkli bývalého šéfa úradu vlády

Je podozrivý z prijatia úplatku za to, že vybavil občianstvo ruskej rodine.

Na Malte zatkli bývalého šéfa úradu vlády
Bývalý šéf úradu vlády Josepha Muscata Keith Schembri. Foto: AP/SITA

Maltská polícia v utorok (22.9.) popoludní zatkla bývalého šéfa úradu vlády Keitha Schembriho. Vyšetruje ho v súvislosti s úplatkom vo výške 100 000 eur, informoval maltský denník Times of Malta.

Keith Schembri, ktorý viedol úrad vlády v čase vládnutia bývalého premiéra Josepha Muscata, skončil vo funkcii minulý rok v novembri pre posun vo vyšetrovaní vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej.

Schembri údajne prijal 100 000 eur od svojho účtovníka Briana Tonnu ako úplatok za predaj maltských pasov, čo pre maltský denník potvrdilo viacero zdrojov. Prvé podozrenia, že sa Schembri obohatil pri predaji pasov, sa objavili už v roku 2017. Obaja muži tieto podozrenia odmietali a tvrdili, že nešlo o úplatok, ale o splátku dlhu.

Spolu s bývalým šéfom úradu vlády zatkli aj jeho účtovníka Tonnu. K zatýkaniu došlo krátko po tom, ako súd nariadil zmrazenie osobného majetku Schembriho a Tonnu aj majetku spoločností, ktoré sú na nich naviazané.

Koncom minulého roka spôsobil pokrok vo vyšetrovaní vraždy investigatívnej novinárky Caruanaovej Galiziovej zemetrasenie v maltskej vláde. Polícia v tom čase začala z vraždy podozrievať podnikateľa Yorgena Fenechu, ktorý sa so Schembrim stretával. V dôsledku kauzy odstúpilo niekoľko ministrov a nakoniec aj premiér Muscat.

Zavraždená novinárka na svojom bolu písala o korupcii vo vládnych kruchoch a umrela v októbri 2017 pri výbuchu bomby v jej aute. Jej vražda stále nie je objasnená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet