Na hlavný obsah

Našli čierne skrinky havarovaného antonova, Zelenskyj vyhlásil štátny smútok

Pád ukrajinského stroja An-26 neprežilo 26 ľudí.

Našli čierne skrinky havarovaného antonova, Zelenskyj vyhlásil štátny smútok
Na televíznom zábere požiar vojenského lietadla typu Antonov An-26, ktoré sa zrútilo neďaleko mesta Čuhujiv na východe Ukrajiny Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v sobotu (25. 9.) na mieste havarovaného vojenského lietadla An-26 zapisovače letových údajov, takzvané čierne skrinky. Stroj sa zrútil v piatok (25. 9.) večer, pričom zahynulo 26 z 27 osôb na palube.

Vojenskí experti zároveň preskúmali miesto nešťastia neďaleko mesta Čuhujiv v Charkovskej oblasti so zámerom zistiť presnú príčinu havárie, uviedol ukrajinský minister obrany Andrij Taran, citovaný tlačovou agentúrou DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu pricestoval na miesto tragédie, vyhlásil 26. september za deň štátneho smútku. Prezident zároveň nariadil prerušenie všetkých letov daného typu lietadla, až pokiaľ nebudú známe príčiny piatkovej havárie. Predbežnú správu od vyšetrovateľov požaduje do 25. októbra.

Prežili jediný kadet

Antonov An-26, dvojmotorové turbovrtuľové transportné lietadlo pre krátke a stredné trate sovietskej výroby, sa zrútilo počas pristávacieho manévru po tom, ako absolvovalo cvičný let.

Na jeho palube sa nachádzali prevažne kadeti Charkovskej univerzity vzdušných síl Ivana Kožeduba. Dvom kadetom za podarilo z lietadla vyskočiť a boli hospitalizovaní vo vážnom stave. Neskôr jeden z nich zraneniam podľahol, čím sa bilancia mŕtvych dostala na číslo 26, uvádza tlačová agentúra TASS

Neznámy vek stroja

An-26 je využívané armádami aj civilnými prevádzkovateľmi. V rokoch 1969-1986 sa z tohto typu lietadla vyrobilo takmer 1 400 kusov, uvádza sa na webovej stránke spoločnosti Antonov. Vek lietadla, ktoré sa zrútilo v piatok, nebol bezprostredne známy, dopĺňa tlačová agentúra AP.

K havárii lietadla typu An-26 došlo aj v druhej polovici augusta, keď sa stroj prenajatý organizáciou Svetový potravinový program (WFP) zrútil krátko po štarte z juhosudánskej metropoly Džuba a zahynulo sedem ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet