Na hlavný obsah

Navaľného otrávili novičkom

Otravu ruského politika nezávisle potvrdili tri laboratóriá.

Navaľného otrávili novičkom
Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj. Foto: SITA/AP

Špecializované laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku potvrdili, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok. Podľa agentúry Reuters o tom v pondelok (14.9.) informoval hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Seibert tiež povedal, že vzorky odobrané Navaľnému zaslali do laboratórií Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu.

Ako prví otravu Navaľného novičkom potvrdili lekári v berlínskej nemocnici Charité, kde je ruský opozičný politik hospitalizovaný.

„Nezávisle od vyšetrovania OPCW tri laboratóriá teraz nezávisle identifikovali ako príčinu Navaľného otravy vojenskú nervovú látku,“ dodal Seibert.

Navaľného spolupracovníci obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina, že vydal príkaz otráviť ruského opozičného lídra. Kremeľ tvrdí, že o otrave Navaľného neexistuje žiadny dôkaz a obviňuje Západ zo snahy očierňovať Rusko.

Seibert v pondelok opätovne zopakoval požiadavku Nemecka, aby Moskva celú záležitosť sama vysvetlila a vyhlásil, že “otrava novičokom je vážnym porušením zmluvy o chemických zbraniach”.

Do Charité Navaľného previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla po tom, ako mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Nemeckí experti veria, že Navaľnyj prežil iba vďaka rýchlej reakcii pilotov lietadla, ktorí urgentne pristáli v Omsku, a vďaka tamojším lekárom, ktorí mu ako protijed (antidotum) injekčne podali atropín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet