Na hlavný obsah

Neodpustiteľný hriech, komentuje Chameneí karikatúry Mohameda

Karikatúry proroka islamu zverejnil francúzsky satirický týždenník.

Neodpustiteľný hriech, komentuje Chameneí karikatúry Mohameda
Na snímke iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok slovne odsúdil karikatúry proroka Mohameda zverejnené vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo, informovala na svojej webovej stránke španielska agentúra EFE.

Neodpustiteľný hriech francúzskeho časopisu urážajúci svätú osobnosť proroka opätovne ukázal nenávisť a nepriateľstvo politických a kultúrnych inštitúcií západného sveta voči islamu a moslimskému spoločenstvu,“ napísal Chameneí na Twitteri.

Ospravedlnenie niektorých francúzskych politikov, že ide o „slobodu prejavu“ označil za neprijateľné, nesprávne a demagogické. Irán minulý týždeň označil minulotýždňové číslo francúzskeho časopisu Charlie Hebdo, v ktorom sa opätovne objavila karikatúra islamského proroka Mohameda, za provokáciu.

Redakcia tohto satirického týždenníka sa v januári 2015 stala terčom útoku dvojice moslimských radikálov, ktorí zastrelili 12 ľudí. Časopis opäť publikoval viacero karikatúr pri príležitosti začiatku súdneho procesu so 14 údajnými komplicmi útočníkov, ktorý sa začal v stredu 2. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet