Na hlavný obsah

Novým ministrom zdravotníctva ČR bude Prymula

Koronavírusová kríza v ČR sa stupňuje.

Novým ministrom zdravotníctva ČR bude Prymula
Designovaný minister zdravotníctva ČR Roman Prybula. Foto: Profimedia

Novým českým ministrom zdravotníctva sa po odstúpení Adama Vojtěcha stane vládny splnomocnenec pre zdravotníctvo Roman Prymula. Pre ČTK to potvrdil predseda vlády Andrej Babiš (ANO). Funkcie sa Prymula, ktorý na jar v ČR riadil protiepidemiologické opatrenia, ujme v utorok (22.9.).

Babiš uviedol, že zmenu na poste ministra s prezidentom Milošom Zemanom prerokoval cez víkend. „Ja som sa v nedeľu s pánom prezidentom dohodol, že v pondelok pána Prymulu prijme a že môjmu návrhu vyhovie tak, aby som ho v utorok mohol uviesť do úradu, aby sme nestrácali čas,“ povedal český premiér.

Odchádzajúci minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok (21.9.) na tlačovej konferencii povedal, že svojou demisiou chce vytvoriť priestor pre nové riešenie epidémie koronavírusu v ČR, ktorá nadobúda čoraz väčšie rozmery. Počty prípadov v posledných dňoch strmo stúpali a minulý štvrtok (17.9.) prekonali hranicu 3 000.

Vojtěch už predtým pripustil, že mal trvať na tom, aby sa rúška vo vnútorných priestoroch začali nosiť znovu povinne už na začiatku septembra.

Roman Prymula, vyštudovaný epidemiológ, pôsobil ako prorektor a rektor Vojenskej lekárskej akadémie J.E. Purkyně v Hradci Králové. Je medzinárodne uznávaným odborníkom na imunizáciu a vakcíny. Je autorom aj niekoľkých publikácií o očkovaní.V rokoch 2009 až 16 viedol Fakultnú nemocnicu v Hradci Králové, v júni 2016 ho pre údajný konflikt záujmov s okamžitou platnosťou odvolal exminister Svatopluk Němeček (ČSSD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet