Na hlavný obsah

OBSE preskúma regulárnosť prezidentských volieb v Bielorusku

Iniciátorom vzniku expertnej skupiny je aj Slovensko.

OBSE  preskúma regulárnosť prezidentských volieb v Bielorusku
Výsledky volieb vyvolali v Bielorusku masové protesty. Foto: TASR/AP

Sedemnásť členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vrátane Slovenska iniciovalo vo štvrtok (17.9.) vytvorenie expertnej skupiny, ktorej úlohou bude preskúmať prípady údajného porušovania ľudských práv počas augustových prezidentských volieb v Bielorusku.

Svoje zistenia po preskúmaní veľkého množstva správ o porušovaní ľudských práv pred a počas bieloruských prezidentských volieb by skupina mala zverejniť v priebehu šiestich až ôsmich týždňov.

Okrem Slovenska sú iniciátormi vytvorenia expertnej skupiny OBSE aj Česko, Dánsko, Británia, Kanada, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Spojené štáty, Rumunsko, Belgicko, Island, Lotyšsko a Estónsko.

Po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta vypukli v Bielorusku masové protesty, keďže veľká časť verejnosti odmietla oficiálne volebné výsledky uznať. Na základe nich zvíťazil s viac ako 80 percentami hlasov prezident Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci už vyše 25 rokov. Kritici tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované, pričom výsledky volieb neuznala ani Európska únia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet