Na hlavný obsah

Poslanci schválili nápravu dôchodkových nezrovnalostí, rokovanie o pláne obnovy neotvorili

Za prijatie novely hlasovalo 140 poslancov.

Poslanci schválili nápravu dôchodkových nezrovnalostí, rokovanie o pláne obnovy neotvorili
Foto: TASR/ Martin Baumann

Pri ústavnom zastropovaní dôchodkového veku sa odstránia neprávosti, ktoré vznikli ženám ročníkov 1957 až 1963. Po novom sa im už bude zohľadňovať výchova dieťaťa. Parlament vo štvrtok schválil 140 hlasmi novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú pripravila trojica poslankýň Petra Krištúfková (Sme rodina), Anna Zemanová (SaS) a Katarína Hatráková (OĽANO) a zároveň schválil aj ich pozmeňujúci návrh, ktorý priniesol ešte ďalšie zmeny. Za prijatie novely hlasovalo všetkých 140 prítomných poslancov, platiť má od 1. januára 2021.

Naplnenie ústavného princípu

Na Slovensku začal platiť ústavný zákon, ktorý rieši dôchodkový strop. Ten bol stanovený na 64 rokov, avšak ženy idú do dôchodku skôr za každé jedno vychované dieťa. Platná zmena však podľa poslankýň diskriminovala ženy narodené v rokoch 1957 až 1963, ktorým sa neodpočítavalo šesť mesiacov za výchovu dieťaťa. Zákonodarkyne preto predložili novelu zákona, ktorá to zmení.

„Bude naplnený ústavný princíp a odpočíta sa im polrok za každé vychované dieťa. Druhou kategóriou sú ženy, ktoré budú mať mix odpočtu rokov plus kompenzáciu, treťou kategóriou sú ženy, ktoré sa spravodlivosti nedočkali a odišli do dôchodku bez toho, aby bol naplnený ústavný princíp a nebol im odpočítaný polrok za dieťa,“ priblížila poslankyňa Krištúfková.

Ženy, respektíve poistenci, ktorí dovŕšili fiktívny dôchodkový vek a ktorí si nárok na starobný dôchodok uplatnili najneskôr od 1. januára 2021, budú mať nárok na jednorazový doplatok k starobnému dôchodku. „Kompenzácia bude mať formu jednorazového doplatku k starobnému dôchodku alebo bude vo forme percentuálneho zvýšenia starobného dôchodku,“ vysvetlila Krištúfková.

Plán obnovy neprediskutujú

Plénum zároveň rozhodlo, že nebude na 13. mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR rokovať o pláne obnovy. Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD, ktorý chcel, aby parlament prijal stanovisko k tomuto dokumentu. Za program schôdze zahlasovalo len 56 zo 133 prítomných poslancov.

Smer-SD chcel, aby parlament prijal stanovisko k plánu obnovy. Iniciátori mimoriadnej schôdze v návrhu uznesenia chceli prijať viaceré body. Národný plán obnovy by mal podľa nich objasniť spôsob, ako posilní rastový potenciál krajiny, tvorbu pracovných miest a ekonomickú a sociálnu odolnosť. Tiež sa zaoberá viacerými oblasťami, na ktoré sa má pri kreovaní plánu klásť dôraz, a to napríklad na rozvoj potenciálu kvalifikovanej pracovnej sily, programy a investície v oblasti štrukturálnych reforiem školstva, výskumu, vývoja.

Uznesenie malo zároveň zaviazať vládu, aby pri vypracovaní národného plánu zachovala zaužívanú úroveň sociálneho dialógu, mali by byť nominovaní experti pre včasné posúdenie plánu. Navrhované uznesenie malo súčasne zaviazať predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO), aby zabezpečil včasné zaradenie národného plánu obnovy na prerokovanie do parlamentu ešte pred jeho formálnym doručením Európskej komisii (EK).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko