Na hlavný obsah

Pompeo krotí vášne v Stredomorí. Rokujte, vyzval Atény aj Ankaru

Americký minister je na návšteve južnej Európy.

Pompeo krotí vášne v Stredomorí. Rokujte, vyzval Atény aj Ankaru
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo hovorí počas návštevy na námornej základni Souda Bay na Kréte. Foto: TASR/AP

Spojené štáty si želajú dialóg medzi Gréckom a Tureckom, uviedol v utorok (29.9.) podľa agentúry Reuters americký minister zahraničia Mike Pompeo po stretnutí s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Cieľom Pompeovej návštevy Grécka je okrem iného snaha o upokojenie napätia vo východnom Stredomorí, kde Atény a Ankara vedú spor o prieskum ťažby ropy a zemného plynu.

Vyjadrujeme svoju silnú podporu dialógu medzi Gréckom a Tureckom, členskými štátmi NATO, a vyzývame ich, aby sa vrátili čo najskôr k rokovaniam“ citoval Pompea grécky server Kathimerini.

Napätie sa medzi stredomorskými susedmi vystupňovalo, keď minulý mesiac Ankara vyslala do oblasti medzi Krétou a Cyprom prieskumnú loď Oruç Reis, sprevádzanú vojenskými plavidlami.

Na snímke turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis (uprostred) v Stredozemnom mori.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Grécko aj Turecko následne v oblasti uskutočnili námorné vojenské cvičenia. Turecko medzitým plavidlo stiahlo a uviedlo, že vďaka tomuto kroku sa otvárajú dvere pre možné diplomatické rokovania pred nadchádzajúcim európskym summitom, ktorý je plánovaný na 1. a 2. októbra. Na ňom sa má diskutovať o sankciách proti Turecku, ktoré navrhujú Cyprus, Grécko a Francúzsko.

Grécko a Turecko sa dohodli, že „v budúcnosti“ začnú rozhovory o ťažbe prírodných zdrojov v sporných vodách. Podobné rokovania prestali v roku 2016 po tom, čo obe strany po približne 60 kolách za 14 rokov dosiahli len malý pokrok.

Pompeo navštívil tiež americkú námornú základňu Souda na Kréte, v pondelok (28.9.) rokoval v Solúne so svojím gréckym náprotivkom Nikosom Dendiasom. Počas päťdňovej cesty po juhu Európy navštívi tiež Taliansko, Vatikán a Chorvátsko.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vľavo) a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas návštevy námornej základne Souda Bay na gréckom ostrove Kréta.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet