Na hlavný obsah

Pravidlá pohybu ľudí a cestovné obmedzenia by sa mali v EÚ zjednotiť

V čase pandémie to navrhuje Európska komisia aj niektoré členské štáty.

Pravidlá pohybu ľudí a cestovné obmedzenia by sa mali v EÚ zjednotiť
Foto: SITA/AP

Krajiny by sa mali dohodnúť aj na rovnakých nariadeniach pre ľudí, ktorí prichádzajú z rizikových regiónov. Brusel sa chce chaotickým pravidlám vyhnúť a volá po koordinácii.

Zoznamy krajín, ktoré možno považovať za bezpečné a ktoré za rizikové, sa líšia v každom štáte. Rovnako široká je aj škála obmedzení, ktoré jednotlivé krajiny zaviedli pre turistov z rizikových oblastí – od povinnej karantény až po zákaz vstupu pre obyvateľov niektorých krajín.

Kým napríklad českí turisti si dnes ešte môžu bez obmedzení užívať dovolenku na chorvátskom pobreží, pre naše úrady je pobyt v Chorvátsku rizikový. Brusel sa snaží o koordináciu pravidiel od jari. Po rovnakom prístupe teraz volá aj Berlín a Paríž.

„Európa je v pohybe. Nemá zmysel uzatvárať hranice medzi dvomi krajinami, keď dôjde k prepuknutiu vírusu v oblastiach, ktoré sú dobre identifikované. Namiesto toho musíme mať spoločnú metodiku na zadefinovanie takýchto oblastí a na zvládnutie nárastu prípadov v rámci každej krajiny,“ povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet