Na hlavný obsah

Premiér zvažuje vyhlásenie núdzového stavu

Viaceré opatrenia sa sprísnia.

Premiér zvažuje vyhlásenie núdzového stavu
TK po zasadnutí Ústredného krízového štábu. Foto: TASR

Na Slovensku by sa opäť mal vyhlásiť núdzový stav. Dôvodom je zhoršujúca sa situácia so šírením nového koronavírusu. Po rokovaní ústredného krízového štábu to v pondelok (28.9.) avizoval premiér Igor Matovič (OĽANO). Tento krok musí ešte odobriť vláda. „Nebude len na oblasť zdravotníctva, bude to všeobecný núdzový stav,“ vysvetlil Matovič.

Počas prvej vlny pandémie sa núdzový stav týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca, trval do 14. júna. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 11. marca, trvá odvtedy naďalej.

Hromadné podujatia budú zakázané

Hromadné podujatia budú na Slovensku od 1. októbra zakázané. Výnimkou budú sobáše, pohreby, krsty, zasadnutia orgánov verejnej moci či podujatia, kde budú všetci negatívne testy. Zakázať by sa tak mali športové, kultúrne či firemné podujatia, ale aj omše.

Vonku sa opäť budú nosiť rúška

Opäť do platnosti vstúpi povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri. Nosiť sa však bude v prípade, ak rozstupy medzi ľuďmi budú menšie ako dva metre. Školáci a študenti druhého stupňa základných škôl a na stredných školách budú musieť aj naďalej nosiť rúška. Na prvom stupni sú odporúčané.

Obmedzí sa počet ľudí v obchodoch

Obchody a obchodné domy musia obmedziť počet ľudí na prevádzku v pomere 10 m štvorcových na zákazníka. V obchodných domoch sa počet ľudí bude počítať v prevádzkach, nie celkovo na celý priestor. Prevádzky verejného stravovania budú otvorené len od 6.00 do 22.00 h. Otvorené môžu byť iba tie, v ktorých sa sedí.

Zákaz návštev a dištančné štúdium

Premiér vyzval domovy sociálnych služieb a nemocnice na zákaz návštev. Výnimku majú dostať ľudia v paliatívnej starostlivosti a vo vážnom stave. Jeho výzva k zavedeniu dištančnej formy vyučovania smerovala k vysokým školám. Požiadal tiež o odchod študentov z internátov.

Režim na hraniciach so susedmi sa nemení

Maďarsko a Rakúsko sa nedostali na červený zoznam a naďalej ostávajú medzi menej rizikovými krajinami. Dôvodom je podobná epidemiologická situácia so Slovenskom. Režim na hraniciach sa preto nemení, ľudia nebudú musieť mať ani negatívny test ani ísť do karantény.

Sprísni sa však dodržiavanie opatrení. Polícia začne masívne kontrolovať ich dodržiavanie a udeľovať pokuty.

Núdzový stav

Núdzový stav možno vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možno počas neho v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.

Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko