Na hlavný obsah

Prístav v libanonskej metropole zachvátil mohutný požiar

V Bejrúte vypukla panika.

Prístav v libanonskej metropole zachvátil mohutný požiar
Herec Richard Autner.

Požiar v bezcolnej zóne bejrútskeho prístavu vypukol vo štvrtok (10.9.) v sklade pohonných hmôt a pneumatík. Na mieste zasahovalo množstvo hasičov a požiarnej techniky, ako aj armádne vrtuľníky. Podľa miestnych úradov príčiny požiaru neboli bezprostredne známe.

V meste vypukla panika, pretože si ľudia pripomenuli augustový výbuch viac ako 2 700 ton dusičnanu amónneho. Ten prakticky zrovnal prístav a neďalekú obytnú štvrť so zemou a vyžiadal si viac ako 190 obetí na životoch, ako aj najmenej 6 500 zranených.

Stúpajúci dym z prístavu bolo vo štvrtok vidieť z viacerých častí mesta a ľudia okamžite začali telefonovať svojim známym, aby ich upozornili na nebezpečenstvo.

Riaditeľ prístavu pre miestnu televíznu stanicu objasnil, že horí na mieste, kde sú uskladnené pneumatiky a potravinový olej. „Začali horieť nádoby s olejom a od nich sa oheň rozšíril na pneumatiky. Príčinou boli buď vysoké teploty alebo nejaké pochybenie. Je ešte skoro na to, aby sme si boli úplne istí,“ povedal.

Libanonský Červený kríž oznámil, že výbuch tentokrát nehrozí a pri požiari sa nikto nezranil. Niekoľko ľudí sa ale nadýchalo dymu.

Podľa Svetovej banky augustový výbuch spôsobil škody na infraštruktúre a hmotnom majetku až do výšky 4,6 miliardy dolárov (3,85 milióna eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet