Na hlavný obsah

Prokurátor špeciálnej prokuratúry navrhol pre Makóa stíhanie vo väzbe

Bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy polícia zadržala vo štvrtok.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry navrhol pre Makóa stíhanie vo väzbe
Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu FS SR Ľudovít Makó počas zasadnutia Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Foto: Diana Černáková/SITA

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na väzobné stíhanie Ľudovíta Makóa. Bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy zadržala polícia vo štvrtok ráno (17.9.). Následne ho obvinila z obmedzovania osobnej slobody a vydierania.

Podľa hovorkyne ÚŠP je Makó obvinený aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Prokurátor pre neho žiada väzobné stíhanie, pretože sa obáva ovplyvňovania svedkov aj toho, že Makó bude v trestnej činnosti pokračovať. O prípadnom väzobnom stíhaní by mal rozhodovať sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, počas víkendu.

K trestnej činnosti malo podľa vyjadrenia hovorcu Prezídia Policajného zboru SR Michala Slivku dôjsť v rokoch 2011 až 2017. Dve osoby sú trestne stíhané za podporovanie zločineckej skupiny takáčovcov a činnosti v jej prospech. „V tejto súvislosti sú štyria z obvinených vrátane zadržaného Ľ. M. stíhaní za obmedzovanie osobnej slobody a Ľ. M. aj za vydieranie. V tejto časti vyšetrovania ide o trestnú činnosť z roku 2011,“ povedal Slivka.

Vyšetrovateľ objasňuje aj ďalšiu činnosť Ľudovíta Makóa. Polícia preto žiada o kontaktovanie prípadných poškodených a podanie svedectva. Dve osoby sa nachádzajú aktuálne vo väzbe a jedna podľa neoficiálnych informácií v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko