Na hlavný obsah

Psy ako detektor nákazy koronavírusom? Fínske letisko skúša ambiciózny projekt

Počas desiatich sekúnd údajne psy spoznajú, či vzorka obsahuje vírus SARS-CoV-2.

Psy ako detektor nákazy koronavírusom? Fínske letisko skúša ambiciózny projekt
Pes ako detektor nákazy ochorením COVID-19. Foto: SITA/AP

Fínsko v stredu (23.9.) nasadilo na medzinárodné letisko v hlavnom meste Helsinki psov, ktorí údajne dokážu u ľudí odhaliť nákazu koronavírusom. Štyri mesiace má trvať skúšanie štyroch psov rôznych plemien v tejto službe, informovala agentúra AP. Podľa nej by sa tento alternatívny spôsob testovania mohol stať finančne nenáročnou a rýchlou metódou na odhalenie infikovaných pasažierov.

Pasažieri, ktorí na helsinskom letisku súhlasia s absolvovaním testu, neprídu so psom priamo do styku. Otrú si pokožku obrúskom, ktorý je potom v nádobe prinesený psom. Počas desiatich sekúnd údajne psy spoznajú, či vzorka obsahuje vírus SARS-CoV-2. Výsledok potom dajú najavo škrabaním labkou, ľahnutím či štekotom. Pri pozitívnom výsledku čaká dotknutého pasažiera ešte preskúšanie PCR testom.

Je to veľmi sľubná metóda. Psy sú veľmi dobré na vyňuchanie nákazy,“ povedala expertka na veterinárnu medicínu z Helsinskej univerzity Anna Hielmová-Björkmanová. „Funguje to, bude to dobrá testovacia metóda na akomkoľvek mieste,“ dodala profesorka. Podľa nej by mohli psy nájsť uplatnenie na letiskách, v prístavoch i domovoch seniorov, na športoviskách a na kultúrnych akciách.

Plemená vycvičené fínskym združením stopárov začali pracovať na helsinskom letisku, najväčšom v severskej krajine, v rámci projektu financovaného vládou. Spomedzi ostatných krajín sveta ako Nemecko, USA či Austrália, ktoré tiež testujú tento projekt, patrí práve vo Fínsku medzi najrozsiahlejšie. Na letisku v Dubaji (SAE) odštartovali program už počas leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet