Na hlavný obsah

Rezort pôdohospodárstva požaduje z plánu obnovy 2,4 miliardy eur

Hlasy smerom k Mičovskému sú veľmi kritické.

Rezort pôdohospodárstva požaduje z plánu obnovy 2,4 miliardy eur
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Foto: TASR

Agrorezort v spolupráci s ministerstvom financií už pred dvomi mesiacmi vypracoval podrobnú stratégiu, ktorá reaguje na všetky zásadné problémy agrorezortu a zahŕňa v nej všetky možné prostriedky, ktoré pre agrosektor môžu z EÚ prísť. Podporiť majú projekty ako digitalizácia, rizikový fond, potravinový sektor, dodávatelia a odberatelia potravín, prírode blízke hospodárenie v lesoch, laboratóriá, závlahy, odvodňovacie kanály a iné aktivity. Spolu predstavujú tieto projekty sumu 2,4 miliardy eur. Konštatoval to v stredu (30.9.) počas rokovania vlády minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský (OĽANO).

„Vieme, že toľko prostriedkov pre agrosektor asi nevyčlenia. No spočítali sme to najdôležitejšie. Na druhej strane pre zelený sektor má byť z Fondu obnovy EÚ vyčlenených až 38 % všetkých prostriedkov (7,52 mld. eur). Sme presvedčení, že práve náš sektor má povinnosť a nárok uchádzať sa o tieto zelené zdroje. No každé ministerstvo má svoje zelené priority,“ uviedol Mičovský.

Hlasy smerom k rezortu pôdohospodárstva sú podľa Jána Mičovského v posledných dňoch veľmi kritické. „Zamýšľam sa však, odkiaľ táto vlna kritických vyjadrení pochádza. Kto tieto otázky dáva? Tí, ktorí boli roky ticho, sú dnes tí prví nespokojní. Zdá sa mi, že to nebude náhoda. Ja som s farmármi a lesníkmi prešiel vlani celé Slovensko pri traktorových protestoch. Tí, čo dnes protestujú, tam vtedy neboli. Agrorezort a vláda vie, čo trápi farmárov a rozumie ich požiadavkám. Cez túto tlačovú konferenciu počas vlády chcem spolu s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽANO) objasniť, že ani jeden rezort nespí tak, ako to tvrdia predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK),“ povedal Mičovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko