Na hlavný obsah

Rúška budú až do odvolania povinné aj pri pohybe vonku

Sprísnené pravidlá začnú platiť od 1. októbra.

Rúška budú až do odvolania povinné aj pri pohybe vonku
Rúška v uliciach boli sa stali bežnou súčasťou života vo viacerých európskych krajinách. Foto: TASR

Nosenie rúšok bude od štvrtka 1. októbra povinné aj vonku v prípade, že sa človek nachádza menej ako dva metre od osoby, s ktorou nežije v jednej domácnosti. Toto nariadenie bude platiť až do odvolania, informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Po novom sa rušia výnimky z nosenia rúšok pri deťoch pristupujúcich k prvému svätému prijímaniu aj pri účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu.

Výnimky z povinného nosenia rúšok

Aj po prvom októbri ale bude platiť viacero výnimiek. Rúška nie sú povinné napríklad pri športe, fotografovaní, v priestoroch wellnessu a umelých kúpalísk.

Ďalšie výnimky sa vzťahujú na vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne, na výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu. Rúško môže odložiť aj zamestnanec, ktorý je na pracovisku sám. Pri sobáši nemusí mať rúško nevesta a ženích.

Výnimka platí aj pre účastníkov zotavovacích podujatí pre deti a mládež vrátane personálu, pri všetkých aktivitách v rámci lokality vyhradenej na konanie daného zotavovacieho podujatia, ako aj pri pobyte vo voľnej prírode.

Povinné rúška na pracovisku aj pri skúškach

Výnimka z nosenia rúšok sa zrušila pre žiakov pri prijímacích skúškach, komisionálnych či jazykových skúškach, skúškach odbornej spôsobilosti na výkon povolania a pri ukončovaní výchovy a vzdelávania a pre poslucháčov pri konaní štátnych jazykových skúšok. Rúška musia nosiť aj zamestnanci, ktorí pracujú v spoločnom pracovnom priestore, ak sú od seba alebo od iných osôb vzdialení menej ako dva metre.

Učiteľom, odborným zamestnancom, stredoškolákom a žiakom druhého stupňa sa predlžuje povinnosť nosiť rúško v rámci vyučovania. Nosenie rúšok v triedach nie je povinné pre mladšie deti, ak ho však budú na tvári akceptovať, jeho nosenie ÚVZ odporúča. Nosenie rúšok je naďalej povinné aj pre pedagógov, odborných zamestnancov a všetkých žiakov v interiérových priestoroch s výnimkou pri stravovaní. Výnimku z nosenia rúšok majú žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko