Na hlavný obsah

Rusko na súd v kauze prípravy vraždy Volzovej neprišiel

Vypovedal Marián Kočner aj bývalý šofér Mikuláša Černáka.

Rusko na súd v kauze prípravy vraždy Volzovej neprišiel
Foto: TASR

V utorok (29.9.) pokračovalo pojednávanie s bývalým riaditeľom Markízy Pavlom Ruskom, ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Klaus Volzovej. Pred senátom nestál obžalovaný Rusko ani obžalovaní a odsúdení exmafiáni Miloš Kaštan a Róbert Lališ známy pod prezývkou Kýbel. Z obžalovaných sa na pojednávanie dostavil len Mikuláš Černák.

Senát vypočúval svedkov kauzy, medzi nimi aj Mariána Kočnera, ktorý je spolu s Ruskom neprávoplatne odsúdený pre falšovanie zmeniek televízie Markíza na 19 rokov väzenia.

Podľa Kočnera chcela Volzová, aby Rusko zmizol

Kočner pred súdom tvrdil, že na stretnutí s ním Volzová povedala, že by bolo najlepšie, ak by vtedajší riaditeľ Markízy zmizol. „Isté je však, že pri našom príchode do televízie Markíza Pavol Rusko odišiel do Čiech a predpokladám, že mal v tom čase strach a obavu. Z čoho, to by sa mal vyjadriť on sám,“ uviedol, čím potvrdil verziu, na ktorej Rusko stavia svoju obhajobu.

Zástupca Volzovej Roman Kvasnica sa Kočnera pýtal, prečo takúto závažnú skutočnosť neuviedol v prípravnom konaní. Kočner odpovedal, že sa ho na to vyšetrovateľ nepýtal.

Na stretnutie s Černákom prišiel Rusko maskovaný

Pred súdom vypovedal aj Černákov bývalý šofér Slavomír Surový. Ten opisoval udalosti z roku 1997, keď sa mal Rusko stretnúť s Mikulášom Černákom v Banskej Bystrici. Podľa Surového bolo v ten deň v kancelárii zhruba dva až päť ľudí a stretnutie mal dohodnúť Kaštan.

„Z vozidla vystúpil Pavol Rusko, ktorý bol oblečený v modrej teplákovej súprave a na hlave mal baretku. Mal som pocit, akoby sa chcel maskovať,“ uviedol Surový. Po stretnutí, ktoré malo trvať 20 až 30 minút, sa Černák údajne smial so slovami, že „ten blázon Pavol Rusko si prišiel objednať vraždu svojej spoločníčky“.

Černákovi údajne ponúkal za jej likvidáciu 20 miliónov slovenských korún. Černák podľa svedka Ruskovi povedal, že „také veci nerobí“. Bývalému riaditeľovi Černák neveril, nepoznal ho a myslel si, že je to nejaká „búda, pasca“.

Černák sa Volzovej ospravedlnil

Okresný súd Bratislava II prípad prejednáva od mája 2019. Podľa obžaloby Pavol Rusko v roku 1997 navštívil Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Volzovú uniesli, donútili ju prepísať svoj podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili. Bývalý riaditeľ Markízy obvinenie odmieta.

Pozrite si reportáž RTVS:

Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Obžaloba tvrdí, že mal zabezpečiť sledovanie Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

Súd hlavné pojednávanie odročil na 27. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko