Na hlavný obsah

Slovenská ekonomika zažíva najväčší pokles od roku 1996

V bežných cenách sa objem HDP znížil o 10,4 %.

Slovenská ekonomika zažíva najväčší pokles od roku 1996
Eurové bankovky Foto: TASR

Vplyv pandémie nového koronavírusu sa významne prejavil v 2. štvrťroku tohto roka. Reálny hrubý domáci produkt (HDP) sa medziročne znížil v stálych cenách o 12,1 %. Doteraz najnižší pokles výkonu ekonomiky sa prejavil v 2. štvrťroku 2009, kedy pokles HDP dosiahol šesť percent. Vyplýva to z najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Po očistení o sezónne vplyvy bol HDP v 2. štvrťroku medzikvartálne reálne nižší o 8,3 %. V bežných cenách sa objem HDP znížil o 10,4 % a dosiahol objem 21,2 miliardy eur. Celkovo v prvom polroktu tohto roka dosiahol nominálny objem vytvoreného HDP 42,7 miliardy eur, čo predstavuje v reálnom vyjadrení pokles o 8,1 %.

Podľa metodiky ESA 2010 sa HDP kvantifikuje troma spôsobmi. Vzhľadom na dostupné zdroje informácií je pre SR určujúca výrobná metóda. Z vyprodukovaného hrubého domáceho produktu tvorila pridaná hodnota v 2. štvrťroku 2020 objem takmer 19 miliárd eur v bežných cenách a medziročne reálne klesla o 12,2 %. Pokles zaznamenala väčšina odvetví ekonomiky, niektoré z nich o viac ako 20 %. Napríklad priemysel dosiahol pokles o 25,4 %, oblasť umenia, zábavy a rekreácie či ostatných činností dosiahli pokles o 22,3 %. Dvojciferný medziročný pokles bol zaevidovaný aj v stavebníctve, v obchode, doprave a skladovaní, ubytovacích a stravovacích službách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika