Na hlavný obsah

Stovky ľudí protestovali v Marseille proti zatváraniu reštaurácií a barov

Vo Francúzsku rastie počet nakazených koronavírusom, úrady ohlásili opatrenia.

Stovky ľudí protestovali v Marseille proti zatváraniu reštaurácií a barov
Na snímke majitelia reštaurácií a barov protestujú v juhofrancúzskom meste Marseille. Foto: TASR/AP

Stovky majiteľov reštaurácií a barov protestovali v piatok vo francúzskom prístavnom meste Marseille proti nariadeniu vlády o uzatvorení týchto prevádzok. Varovali, že nové opatrenie zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou môže viesť k ich trvalému zatvoreniu. Informovala o tom agentúra AFP.

Rastúce počty nakazených viedli tento týždeň ministra zdravotníctva Oliviera Vérana k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy.

V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií. Obmedzenia sa dotkli najmä veľkých miest, ako napríklad Paríža, Lille či Rennes, kde budú musieť bary od pondelka zatvárať najneskôr o 22.00 h.

Preteky s časom

Demonštrácia sa v Marseille konala pred budovou obchodného súdu, pretože „práve tu prídeme vyhlásiť bankrot„, uviedol Bernard Marty, predseda regionálneho združenia pohostinstiev.

Premiér Jean Castex však nové obmedzenia obhajoval, postihnutým podnikom prisľúbil finančnú pomoc a varoval, že v Marseille „sú to preteky s časom„.

Vyše 31 000 mŕtvych

Vo Francúzsku vo štvrtok za uplynulých 24 hodín pribudlo rekordných 16 096 nových prípadov nákazy koronavírusom. V priebehu predošlého dňa podľahlo podľa údajov ministerstva zdravotníctva ochoreniu COVID-19 v nemocniciach 52 ľudí, celkový počet obetí sa tak zvýšil na 31 511.

Od začiatku pandémie bolo vo Francúzsku na prítomnosť koronavírusu pozitívne otestovaných 497 237 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet