Na hlavný obsah

SZĽH chce spolupracovať s NAKA, s rozhodcami sa zatiaľ nedohodol

Arbitri požadujú okamžite vyplatiť 200 000 eur.

SZĽH chce spolupracovať s NAKA, s rozhodcami sa zatiaľ nedohodol
Na snímke prezident SZĽH Miroslav Šatan. Foto: TASR

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) je pripravené plne spolupracovať s vyšetrovateľmi, ktorí vyšetrujú pochybenia v súvislosti s verejným obstarávaním na nákup hokejok. Zväz chce aj naďalej pracovať čestne a transparentne, hoci vníma útoky skupiny ľudí, ktorým sa to nepáči. Vo štvrtok o tom na mimoriadnom brífingu SZĽH informoval Peter Kruľ, výkonný riaditeľ SZĽH.

Pripravení plniť pomoc

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zasahovali v utorok v sídle SZĽH. Vykonávali procesné úkony v súvislosti s verejným obstarávaním. „Vo všetkých otázkach a pomoci sme boli maximálne súčinní, všetko čo vyžadovali sme poslali. Akúkoľvek pomoc sme pripravení plniť aj naďalej. Je to síce nepríjemná situácia pre slovenský hokej a aj pre mňa, ale akákoľvek zdravá vízia pre hokej musí ma pevné základy. Ja som spustil po nástupe audity všetkých zmlúv. Chceme, aby slovenský hokej fungoval jasne. Miro Šatan, Ivan Pulkert a ja máme jasno. Na zväze je veľa šikovných ľudí, ktorým na hokeji záleží. Musíme si prejsť aj ťažkými časmi, s tým sme rátali. Ale veríme, že to bude lepšie,“ povedal Kruľ.

Vedenie slovenského hokeja nevie, odkiaľ prišiel podnet na NAKA. „Nejaký audit prebehol aj z ministerstva financií a je jedno, odkiaľ prišiel podnet. Ak majú čo vyšetrovať, nech vyšetrujú, my budeme maximálne súčinní,“ dodal.

Takmer dva milióny eur

Súčasná situácia mrzí aj prezidenta Miroslava Šatana, ktorý však našiel priestor aj na pozitívne správy: „Mrzí ma, aké rany dostáva hokej. Tým, ktorým na hokeji záleží, mi však hovorili, aby sme dali von aj niečo pozitívne. Na zväze sme pripravili najskôr pomoc Covid 1 a momentálne máme na stole projekt pomoci Covid 2 v celkovej výške 320 000 eur. Celkovo sa zväz v rámci pomoci podieľal sumou 1,8 milióna eur.“

Spory s rozhodcami

Hladinu uplynulých dní rozvíril aj štrajk rozhodcov, ktorí žiadajú zvýšenie odmien. Zväz im poslal už štyri ponuky, no arbitri všetky zmietli všetky zo stola. „V stredu sme poslali rozhodcom piatu ponuku s tým, že dnes budeme mať videorozhovor, kde im vysvetlíme všetky detaily. Z ich strany však platí, že majú stále rovnakú požiadavku, ktorá je pre zväz neakceptovateľná – chcú hneď 200 000. My im dokážeme dať teraz 80 000 a na ďalší rok rovnakú sumu a zafixovať infláciu do ďalších rokov. Aj v našom záujme je, aby sa rozvíjali, ale musí to byť transparentné. Nás stoja rozhodcovia v sezóne cez milión eur na sezónu, platíme im testy, v dnešnej kondícii viac urobiť nevieme. Verím, že naša diskusia bude konštruktívna, aby slovenský hokej netrpel a nech sa môžeme venovať všetci tomu, čo slovenský hokej potrebuje,“ povedal Ivan Pulkert, generálny sekretár SZĽH.

Šatan verí, že sa zväz s rozhodcami dohodne, chýba mu však lepšia komunikácia z ich strany. Zväz už kontaktoval aj rozhodcov zo zahraničia. „V iných krajinách štandardne rozhodcov platia kluby, u nás je to zväz, pretože tak uľahčujeme život klubom. Je veľmi nevhodný čas na štrajk, navyše chýba aj konštruktívna debata z ich strany ako riešiť problém. Ale verím, že nájdeme nejakú dohodu, a že problémom hokeja nebudú rozhodcovia. Chceme preto nastaviť financovanie na niekoľko rokov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport