Na hlavný obsah

Tajomná streľba v Himalájach

Čína a India vedú dlhoročný spor o podobu hraníc v neprístupnom teréne Himalájí.

Tajomná streľba v Himalájach
Na snímke z roku 2018 jazero Pangong Tso.

Čína a India sa navzájom obviňujú zo streľby na spornej hranici v západných Himalájach. Incident, ktorý sa stal v pondelok v oblasti južného brehu jazera Pangong Tso, sa zaobišiel bez obetí na životoch, uviedli tlačové agentúry.

Čínske ministerstvo obrany obvinilo indických vojakov z toho, že prekročili hranicu a vystrelili varovné strely do vzduchu, keď sa k nim priblížila patrola čínskej armády. Patrola musela následne prijať opatrenia na „stabilizáciu a kontrolu situácie„, oznámili čínske úrady.

Čínske ministerstvo obrany označilo udalosť za vážnu vojenskú provokáciu. Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že prvé výstrely padli na indickej strane, čo India odmietla. Podľa indických úradov čínski vojaci vystrelili niekoľkokrát do vzduchu, keď sa pokúšali obkľúčiť jednu z indických vysunutých pozícií.

Je to čínska ľudová armáda, ktorá flagrantne porušuje dohody a uskutočňuje agresívne manévre,“ uviedla indická armáda.

Ministri obrany oboch jadrových veľmocí, teda Indie a Číny, sa 5. septembra dohodli na upokojení napätia na spornej hranici. Obe krajiny sa v posledných mesiacoch obviňujú z narušovania hranice a snahy narušiť status quo. V polovici júna stál stret na hranici v hornatej oblasti Ladakhu život 20 indických vojakov. Peking žiadne úmrtia oficiálne nepotvrdil.

India a Čína spolu zdieľajú 3 500 kilometrov dlhú hranicu v oblasti Himalájí a vedú zdĺhavý územný spor v miestach, kde neexistujú obojstranne uznané hranice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet