Na hlavný obsah

Taliansko zrejme predĺži núdzový stav, Kampánia nariadila nosenie rúšok

Taliansky premiér vyhlásil núdzový stav koncom januára, v júli ho vláda predĺžila do konca októbra.

Taliansko zrejme predĺži núdzový stav, Kampánia nariadila nosenie rúšok
Muž s ochranným rúškom kráča okolo plagátu, na ktorom je zobrazená Mona Lisa s rúškom v Neapole. Foto: TASR/AP

Talianska vláda zrejme až do konca roka predĺži núdzový stav, ktorý teraz v krajine platí do 31. októbra. Napísal tom denník Il Messager. Núdzový stav umožňuje kabinetu nariaďovať reštrikcie súvisiace s pandémiou aj bez súhlasu parlamentu, a podľa denníka by bez neho nemohli pokračovať ani niektoré aktuálne platné opatrenia. Juhotalianska Kampánia pre rastúci počet nakazených zaviedla povinné nosenie rúšok aj v exteriéri.

Premiér Giuseppe Conte tento rok v súvislosti s nákazou vyhlásil polročný núdzový stav 31. januára, keď sa infekcia prvýkrát preukázala u dvoch čínskych turistov v Ríme. V júli ho vláda predĺžila do konca októbra.

Na snímke obraz znázorňujúci zdravotnú sestru, ako objíma podobizeň pevninského Talianska a nápisom „ďakujeme všetkým“.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V Taliansku, ktoré má 60 miliónov obyvateľov, v tomto období denne pribúda viac ako tisíc nakazených, v stredu (23. 9.) úrady informovali o 1 640 nových prípadoch. Na rozdiel od jari, kedy sa vírus šíril najmä na severe krajiny, sa teraz s rastúcim počtom nakazených stretávajú aj na juhu.

Rúška aj v Janove

Guvernér Kampánie, regiónu na juhu krajinu s hlavným mestom v Neapole, Vincenzo De Luca preto od štvrtku (24. 4.) nariadil, aby ľudia na území celého administratívneho celku nosili rúška aj von. Nariadenie zatiaľ platí do 4. októbra.

Ak chceme zabrániť plošnej karanténe, musíme postupovať nekompromisne,“ povedal De Luca. Povinnosť zakrývania nosa a úst aj von platí po novom aj v centre mesta Janov na severozápade Talianska, uviedla agentúra APA.

Vyše 35 000 obetí

Od začiatku epidémie sa v Taliansku koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo viac ako 300 000 ľudí, viac 35 700 pacientov zomrelo. Od konca augusta sa tempo nárastu nových prípadov zvyšuje, ale ani zďaleka nie tak prudko, ako napríklad vo Francúzsku, Španielsku či Česku.

Odborná monitorovacia organizácia GIMBE však upozornila, že za posledných sedem dní sa počet ľudí, ktorí pre ťažký priebeh ochorenia COVID-19 skončili v nemocnici, zvýšil takmer o pätinu na viac ako 2 600. Rastie aj počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet