Na hlavný obsah

Trump zakáže TikTok a WeChat

Podľa amerického prezidenta čínske siete ohrozujú národnú bezpečnosť USA.

Trump zakáže TikTok a WeChat
Čínske aplikácie sa od nedele v USA sťahovať nebudú. Foto: TASR

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa od nedele (20.9.) zakáže v USA sťahovanie aplikácií TikTok a WeChat, ktoré patria čínskym firmám. V piatok (18.9.) to vyhlásilo americké ministerstvo obchodu.

Americké firmy nebudú môcť distribuovať WeChat ani TikTok, takže obchody s aplikáciami, ktoré prevádzkujú Apple a Google, budú musieť aplikácie odstrániť. To znamená, že od nedele sa nebudú dať stiahnuť v USA. Nariadenie tiež zakazuje americkým firmám, aby prostredníctvom aplikácie WeChat poskytovali služby s cieľom prevodu peňazí alebo spracovania platieb v rámci USA.

Trump by mal ešte v piatok (18.9.) rozhodnúť, či jeho vláda schváli dohodu čínskej firmy ByteDance, ktorá vlastní populárnu sociálnu sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok, s americkým softvérovým koncernom Oracle. Oracle by mal podľa dohody prevziať menšinový podiel v TikToku a stať sa jeho dôveryhodným technologickým partnerom.

Prezident Spojených štátov považuje čínske sociálne siete za potenciálnu hrozbu pre národnú bezpečnosť a pôvodne dal 6. augusta firme ByteDance čas približne do polovice septembra, aby sa zbavila operácií v USA. ByteDance chce namiesto predaja operácií spolupracovať v USA s Oracle ako „bezpečným“ technologickým partnerom, ktorý by bol zárukou, že firma neposkytuje údaje o amerických používateľoch Pekingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika