Na hlavný obsah

Ústavnoprávny výbor vypočul siedmich kandidátov na sudcov ÚS

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie.

Ústavnoprávny výbor vypočul siedmich kandidátov na sudcov ÚS
Na snímke vypočúvanie kandidátov na sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky. Foto: TASR

Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR ukončil vo štvrtok večer vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov. Verejný híring absolvovalo sedem z ôsmich uchádzačov o post sudcu Ústavného súdu (ÚS), výbor ich zároveň všetkých odobril. Stanislav Irsák sa totiž odmietol na vypočúvaní zúčastniť. Ústavnými sudcami chcú byť Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Štefan Kseňák, Miroslav Babják, Andrea Olšovská a Robert Šorl.

Viacerí z nich kandidujú na tento post opätovne. „Pracujem na Ústavnom súde takmer 20 rokov a je to prirodzená ambícia a túžba posunúť sa do pozície sudcu Ústavného súdu, kde už máte vy možnosť ovplyvňovať rozhodovanie,“ skonštatoval Babják.

Poslanci sa pri vypočúvaní pýtali kandidátov okrem iného aj na aktuálne spoločenské témy, a to napríklad rozhodnutie súdu v prípade Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa posledného vypočúvaného Šorla rozhodovali súdy podľa práva. Proces podľa neho nie je ukončený. „Verím, že právo zvíťazí, ale nepoviem, že právo je v odsudzujúcom výroku alebo oslobodzujúcom výroku,“ uviedol.

Koalícia sa zatiaľ nedohodla, ktoré mená bude preferovať pri voľbe. Predseda Ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) však naznačil, kto by mohol mať najväčšiu šancu. „V súčasnosti chýbajú na ÚS odborníci na ústavné právo a práve tým, že sa nám tu prihlásili viacerí uchádzači, ktorí dlhoročne pôsobia na ÚS ako poradcovia, mohli by túto medzeru práve zaplniť,“ prezradil.

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája. Z postu ústavného sudcu sa rozhodol odísť po medializovaných informáciách o jeho kontakte s Marianom Kočnerom.

Dvoch kandidátov na ústavného sudcu má voliť parlament na schôdzi 16. septembra. Prezidentka SR Zuzana Čaputová má následne z nich vymenovať jedného sudcu Ústavného súdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko